Sekos blockad mot Tesla inledd

Klockan 01 natten till måndag utlöstes Sekos sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls krav på kollektivavtal med biltillverkaren Tesla. Detta innebär nu blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall som utförs av PostNord och CityMail till Teslas samtliga arbetsplatser på samtliga orter i Sverige.

Publicerad:

Detta innebär exempelvis att reservdelar och komponenter till Teslas verkstäderna inte kommer levereras av dessa logistikbolag. Blockaden innebär även att sympatiåtgärderna kvarstår även om annat företag övertar blockerat arbete.

– IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

– Vi backar IF Metall till 100 procent i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att vi tillsammans ska gå segrande ur denna kamp för rättvisa villkor för Teslas anställda, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson.

Varsel om utvidgning av konfliktåtgärder kommer att vidtas för det fall åsidosättande av stridsåtgärderna förekommer.

Fårgor och svar om Sekos konfliktåtgärder (pdf-fil)

Uppdaterad: