Fotograf: Åsa Jansson

”MTR och SL:s besked är en katastrof”

MTR och SL har idag meddelat att de planerar göra sig av med samtlig ombordpersonal på pendeltågen i Stockholm. Det handlar om över 400 personer som arbetar ombord på tågen.

Publicerad:

Seko menar att detta är en katastrof för såväl förbundets medlemmar som för resenärerna och därmed tryggheten på tågen.

–  Att fatta ett sådant här beslut i en tid där hoten och våldet på tågen ökar dramatiskt är inget annat än ett stort hån mot våra medlemmar och alla resenärer. Vi har länge krävt mer personal ombord på tågen för att öka tryggheten för såväl våra medlemmar som för resenärerna. Risken är uppenbar att det nu blir rena vilda västern på pendeltågen i Stockholm, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

– Jag är tyvärr inte förvånad över att just MTR i kombination med Kristofer Tamsons har kläckt denna usla idé. Båda har under lång tid visat ett dåligt omdöme i synen på personalfrågor. Senast meddelade MTR att man vill flytta lokalvårdare till andra avtalsområden i syfte att dumpa villkoren. Vi kommer nu att göra allt vi kan för att få stopp på detta. Det behövs fler tågvärdar på pendeltågen, inte färre, säger Gabriella Lavecchia.

Enligt det tjänsteutlåtande som ska behandlas i Trafiknämnden den 15 juni är planen att ersätta tågvärdarna med kameror.

– Kameror är väldigt bra på att dokumentera. Men kameror kan aldrig ingripa och hantera akuta händelser och incidenter, säger Gabriella Lavecchia.

Seko kommer nu att analysera beskedet närmare och därefter diskutera vilka åtgärder som behöver vidtas.

Uppdaterad: