Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om medlemskapet i Seko.

Om du inte hittar dina fråga så kan du skicka frågan via vårt frågeformulär.

Välj kategori

Frågor om medlemskapet

 • Det enklaste sättet är att fylla i en medlemsansökan direkt här på seko.se. Vill du i stället få hem en inträdesblankett och information om vad som ingår i medlemskapet, kan du mejla Seko Direkt eller ringa 0770-457 900.

 • När du studerar kan du under studietiden bli medlem i Seko. Det kan vara när du genomgår en yrkesutbildning på gymnasiet. Det kan också vara en utbildning som efter slutförd utbildning ger ett jobb inom Sekos organisationsområde.

  Som studerande betalar du bara 50 kronor i månaden i medlemsavgift. Om du väljer att också gå med i a-kassan tillkommer avgiften till Sekos a-kassa som är på 140 kr per månad - medlemsansökan för studerande. 

   

 • Under dina första sex månader betalar du 50 kr per månad, under förutsättning att du betalar via autogiro. Det kan också tillkomma en klubbavgift.

  
Går du även med i Arbetslöshetskassan för Service och Kommunikation tillkommer en avgift på 125 kr per månad. Efter sex månader betalar du ordinarie medlemsavgift som baseras på din månadsinkomst före skatt.

   

 • En del arbetsgivare gör avdrag för fackavgiften på lönen. Då behöver du inte göra något. Det kan också vara så att du får inbetalningskort från Seko för medlemsavgiften.

  Betalar du din medlemsavgift via inbetalningskort kan det vara enkelt och bekvämt att ha autogiro. Medlemsavgiften dras då varje månad direkt från ditt bank- eller personkonto. Allt du behöver göra är att fylla i ett medgivande. Har du e-legitimation kan du fylla i det direkt på webben. Har du inte det kan du beställa blanketten från oss eller ladda ner den från seko.se 

   

 • Avgiften baseras på all beskattningsbar inkomst. Det vill säga den ersättning före skatt du får från Försäkringskassan om du är sjukskriven eller föräldraledig. Det gäller också den ersättning före skatt som du får från Arbetslöshetskassan om du är arbetslös.

 • Medlemsolycksfall-Fritid-livsvarig
  Alla medlemmar är  försäkrade på fritiden och kan få ersättning för bland annat akutersättning, sjukhusvistelse, tandskador och rehabilitering. För pensionärsmedlemmar gäller försäkringen dygnet runt.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950


  Barngrupplivförsäkring
  Ger dödsboet ersättning vid barns dödsfall. Försäkringen gäller till och med  det år barnet fyller 18 år.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950


  Kompletterings tjänstegruppliv K-TGL

  Förlänger efterskyddet fram till den månad du fyller 65 år. Förutsättningen är att du fortsätter som medlem i Seko under hela perioden.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950


  Inkomstförsäkring

  Med Sekos inkomstförsäkring kan du få mer i plånboken. Inkomstförsäkringen ingår för alla medlemmar och ersätter cirka 80 procent av din lön vid arbetslöshet. Har du inkomst över 25.025 kronor träder försäkringen in. Försäkringen har inget övre tak som hos vissa andra förbund och gäller under de första 100 dagarna av arbetslöshet. Läs mer om inkomstförsäkringen och hur man ansöker.

  Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950

 • Som medlem i Seko får du ett erbjudande som tagits fram i samarbete mellan Folksam och förbundet. Teckna försäkringarna du behöver till ett extra förmånligt medlemspris.

  • Utökat skydd i Medlemsolycksfall Fritid
  • Sjuk-och efterlevandeförsäkring för medlem och medförsäkrad
  • Medlemsbarn: sjuk-och olycksfallsförsäkring för barn och ungdom till och med 25 år
  • Hemförsäkring
  • Pensionärsförsäkring

  Mer information om dessa försäkringar hittar du på folksam.se eller genom att kontakta Folksams servicetelefon 0771-950 950.

   

 • Försäkringen ger Sekos medlemmar tillgång till juridisk rådgivning med obegränsat antal timmar. Försäkringen kostar 30 kronor i månaden och medlemmar som inte aktivt tackat nej till erbjudandet om försäkringen omfattas automatiskt. Uppsägningstiden är 3 månader.

  
Du som är medlem i Seko och har frågor om försäkringen kan vända dig direkt till HELP Försäkring på helpforsakring.se eller via telefon 0771-985 200, måndag-torsdag 9.00-17.00, fredag 9.00-16.00.

 • Nej, det blir du inte. När du söker om medlemskap i Seko anger du i formuläret att du vill bli medlem i a-kassan också. 

  
Du kan även ansöka om medlemskap i både Seko och Sekos a-kassa via inträdesblanketten. Kontakta Seko Direkt på telefon 0770-457 900 så skickar vi blanketten hem till dig.

 • Som pensionär kan du vara kvar som medlem. Som pensionär betalar du 42 kronor per månad till förbundet. Det kan eventuellt tillkomma en medlemsavgift till din fackklubb eller Seko-sektion.

  Du omfattas som pensionerad medlem också av förbundets försäkring "Medlemsolycksfall-Fritid-livsvarig". För dig som pensionär gäller försäkringen dygnet runt.  Som pensionärsmedlem kan du också  teckna ytterligare försäkringar hos Folksam. Läs mer på Folksams hemsida eller ring 0771-950 950.

  Du har också kvar en rad förmåner genom ditt medlemskap och ditt Seko-kort, som till exempel rabatter och erbjudanden allt från resor, hotellrum, friskvård och hemelektronik till teaterbesök med mera. Du kan bo till rabatterade priser på Sekos fina semesteranläggningar i Italien, Danmark eller på Gullholmen som ligger på västkusten .

  Mer om förmånerna kan du läsa här.

  Sekotidningen kommer hem till dig som vanligt. 

Inkomstförsäkring

Help - juristförsäkring