bladet 18

Publicerad:

Seko Green Cargo står i solidaritet med kamraterna på Pågatågen

Arriva Sverige AB har tidigare gjort sig ökända för bland annat försök till lönedumpning sedan de vann upphandlingen om Pågatågen med vad som förmodas ha varit ett rejält underbud. I årets avtalsförhandlingar tvingades de backa från försöken att dumpa lönerna för ombordpersonalen, och har själva vittnat om att de känner sig överkörda i frågan av sin egen arbetsgivarorganisation Almega Tågföretagen.

Nu har man, på ett sätt som endast rimligen kan tolkas som hämndlystnad, givit sig på en av Sekos förtroendevalda. Arriva försöker köpa ut ett huvudskyddsombud på Pågatågen i ett nytt försök att skapa en tyst arbetsplats där man lättare ska kunna spara pengar genom att försämra villkoren för personalen.

Arriva motiverar sitt agerande med saker som har sagts av huvudskyddsombudet i en intern mailkonversation avsedd endast för medlemmar i Seko. Detta är givetvis inte ett godtagbart skäl. Att en intern konversation skulle kunna leda till uppsägning är ingenting annat än ett frontalangrepp på hela fackföreningsrörelsen.

Detta är en situation som angår oss alla som organiserar oss på arbetsplatser. Det är av största vikt att vi nu visar att vi står solidariska med våra kamrater på Pågatågen. En utveckling åt det håll Arriva vill driva förhållandet mellan arbetsgivare och fack är oacceptabel, på spårtrafikområdet såväl som i alla andra branscher på arbetsmarknaden.

Seko Green Cargo står i solidaritet med huvudskyddsombudet och medlemmarna i Seko på Pågatågen!

Uppdaterad: