bladet 14

Publicerad:

Hyvling av arbetstid

I Skåne valde Arriva, som kör Pågatågen, nyligen att hyvla tjänster på personalen. 320 anställda fick ett ”erbjudande”: gå ner i arbetstid till 80 % - eller bli uppsagd!
Det säger sig självt att en hyvling av inkomsten ner till 80% är högst kännbart för personalen. Detta inte minst då vi är mitt uppe i en pandemi med orolig konjunktur. Att mitt under detta världsläge kraftigt försämra arbetsvillkoren för personalen är ett riktigt skamgrepp – särskilt som Arriva m.fl. järnvägsföretag blivit rikligt kompenserade genom det statliga stödet till korttidspermitteringar.

Seko Green Cargo stödjer till fullo Seko på Pågatågen i deras kamp mot Arrivas strävan att omvandla heltidstjänster till deltid för att täcka upp för företagets egna tillkortakommanden i att lägga företagsekonomiskt hållbara anbud. Arriva, lika lite som något annat företag i branschen, ska inte kunna komma undan med att flytta affärsrisken till personalen när man lägger vad som sannolikt är för låga anbud för att vinna affärer och trafikavtal. Idag är det våra kamrater på Pågatågen som drabbas genom Arrivas försorg, men var dyker denna rena utpressning upp härnäst?

Vi går nu mot en hård avtalsförhandling, försenad p.g.a. pandemin. Detta är en av de frågor som ovillkorligen måste vara lösta innan ett nytt avtal undertecknas!

Uppdaterad: