Ledare inom fackföreningsrörelsen utbildas i rättvis klimatomställning

Sekos förbundsordförande deltar i intensivkurs i rättvis klimatomställning

Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, är en av de förbundsordföranden inom fackföreningsrörelsen som nu utbildas i ledarskap för en rättvis klimatomställning. 20 fackförbund är representerade, inklusive alla tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Initiativet är en del av forskningsprogrammet FAIRTRANS och sker på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Publicerad:

Bland föreläsarna i utbildningen “Fackligt ledarskap för en rättvis klimatomställning” finns Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, Kate Raworth, nationalekonom som står bakom Doughnut Economics, Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, samt flera av Sveriges mest framstående forskare inom klimatområdet.

Forskningsprogrammet FAIRTRANS, som utbildningen är en del av, handlar om rättvis omställning till ett fossilfritt samhälle. Där har facken en nyckelroll att spela.

– Vi hoppas bidra med ökad kunskap och förmåga hos facken och deras 3,5 miljoner medlemmar att vara med och forma omställningen, säger Lisen Schultz, docent och utbildningsansvarig vid Stockholm Resilience Centre som anordnar kursen.

Den svenska modellen innebär att arbetsgivarorganisationer och fackföreningar gemensamt förhandlar om löner och arbetsvillkor utan inblandning från staten.

 – Den svenska modellen kan bli viktig i klimatomställningen. Utbildningen ger oss ny kunskap och inspiration att engagera våra medlemmar och sätta tryck för att vi ska få till en klimatomställning där ingen lämnas utanför, säger Gabriella Lavecchia.

Seko har nyligen beslutat om ett klimatpolitiskt program. Läs hela programmet här: Seko släpper klimatpolitiskt program

 

Om FAIRTRANS:

Forskningsprogrammet Fairtrans ska med civilsamhällets erfarenheter och engagemang underlätta och påskynda en rättvis klimatomställning. Genom samverkan mellan forskare och civilsamhället, framför allt stora folkrörelser, ska programmet skapa vetenskapligt underbyggda strategier för en snabb transformation, för att säkerställa både social trygghet och klimatmål.

Uppdaterad: