Seko vidtar stridsåtgärder mot fartyg i Uddevalla

Seko, Service- och kommunikationsfacket, har beslutat att vidta stridsåtgärder med omedelbar verkan mot fartyget Bonette i form av en nyanställningsblockad. Vidare har Seko även begärt sympatiåtgärder av andra berörda fackförbund. Målet med stridsåtgärderna är att arbetsgivaren ska teckna ett ITF-avtal och att omborspersonal ska få rimliga anställningsvillkor.  

****Uppdatering 14 mars****

FACKLIG SEGER!
Sekos och Transports stridsåtgärder mot fartyget Bonette gav snabb effekt. Fartyget har nu skrivit på ett kollektivavtal som reglerar villkoren för de anställda. Stort tack till alla inblandande

Publicerad:

Fartyget lade till i Uddevalla hamn den 12 mars. Skälet till stridsåtgärderna är att arbetsgivaren/rederiet vägrar att teckna ett riktigt kollektivavtal utan har ett avtal med en så kallad ”gul fackförening”. En gul fackförening* är en fejkad organisation som tecknar ”billiga” kollektivavtal med oseriösa arbetsgivare som i sin tur kan dumpa anställningsvillkoren för personalen.


– Detta är verkligen den värsta formen av lönedumping när arbetsgivare använder sig av en fejkad fackförening för att få ett avtal på papper i syfte att dumpa villkoren för ofta redan utsatta människor. Vi kommer göra allt vi kan för att se till att upprätthålla rimliga anställningsvillkor på sjön, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Den gula fackförening som det berörda rederiet tecknat avtal med heter ISU (International Seafarers Union) och har sitt säte i Slovenien. ISU företräds av bland andra Branko Krznaric som har sin bakgrund som anställd på ITF (Internationella Transportfederationen) men lämnade organisationen för några år sedan. Samtidigt som han företräder ISU äger han ett företag som hjälper arbetsgivare att undvika de gemensamma spelreglerna på sjön genom att tillhandhålla möjligheten för arbetsgivare att erbjuda usla villkor för de anställda.


– Det är uppenbart att ISUs företrädare använder sin bakgrund och sitt CV som före detta anställd inom den internationella fackföreningsrörelsen för att utnyttja arbetstagare inom den internationella sjönäringen, säger Gabriella Lavecchia.


– Allt handlar om att utnyttja redan utsatta människor och att lura myndigheter och den seriösa fackföreningsrörelsen för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta är fruktansvärt. Stridsåtgärderna mot Bonette är ett steg för att hjälpa utsatta arbetstagare, säger Gabriella Lavecchia.

*En gul fackförening är en facklig sammanslutning som styrs eller kontrolleras av arbetsgivaren i syfte att förhindra strejker eller motverka arbetarnas inflytande på lönerna eller andra produktionsförhållanden.

Uppdaterad: