Sekos ombudsman Joakim Hellmouth tillsammans med Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold har överlämnat Sekos krav på sjöavtalen.

Seko har växlat yrkanden med Sjöfartens Arbetsgivareförbund (SARF)

I dag växlade Seko yrkanden med SARF gällande sjöavtalen (Storsjöavtalet, Färjeavtalet, Hamn- och bogseravtalet). Vilotid, arbetstidsförkortning och ökad avsättning till pension är viktiga frågor för Seko i de kommande förhandlingarna.

Publicerad:

När det gäller lönerna följer Sekos yrkanden LO-samordningen med krav på löneökningar med lägst 4,4 procent och en satsning på att få upp de lägsta lönerna på avtalsområdet.

Arbetsmiljön är en viktig fråga för sjöfolket. Det handlar bland annat om att orka med att jobba under de allt tuffare förhållanden som smugit sig in i sjöfarten sedan man öppnade upp igen efter pandemin.

– Efter pandemin har det blivit krympta besättningar som nu ska göra samma jobb ombord som innan. Det innebär att arbetsbelastningen ökar. Detta kräver givetvis att man ser över bemanningen, men också längre viloperioder och därmed möjlighet till bättre återhämtning för de som jobbar ombord. Kortare tid vid nattarbete och extra avsättning till avtalspensionen är andra viktiga krav från vår sida, säger Joakim Hellmouth, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Nu närmast ska Sekos förhandlingsdelegation träffas och analysera SARFs yrkanden, sedan fortsätter förhandlingarna med start den 3 april.

Läs Sekos yrkanden på SARF-området i sin helhet

Uppdaterad: