Svartjobb och oseriösa arbetsgivare göder arbetslivskriminaliteten

Fotograf: Trullsa/Mostphotos

Seko positivt till regeringens åtgärder mot arbetslivskriminalitet

Arbetslivskriminaliteten göder den organiserade brottsligheten och dränerar våra trygghetssystem. I dag presenterar därför regeringen 45 åtgärder för att knäcka arbetslivskriminaliteten.

Publicerad:

Seko ser positivt på regeringens åtgärder.
–  Jag är glad över att regeringen har lyssnat på oss i fackföreningsrörelsen och växlat upp kampen mot arbetslivskriminaliteten genom att idag presentera en ny nationell strategi. Vi har länge lyft de negativa konsekvenserna av arbetslivskriminaliteten på den svenska arbetsmarknaden. Ingen arbetstagare ska behöva bli utnyttjad och arbeta till undermåliga villkor åt en kriminell arbetsgivare, säger Gabriella Lavecchia, förbundsordförande Seko.

Arbetslivskriminalitet leder till att arbetstagare utnyttjas och att en osund konkurrens skapas på arbetsmarknaden. Seriösa arbetsgivare kan bli utkonkurrerade av arbetsgivare som inte följer lagar och regler kring arbete och arbetsmiljö. Välfärdssystemet riskerar att urholkas när arbetsgivare fuskar med skatter och avgifter. Pengar som skulle gått till det gemensamma hamnar i stället hos den organiserade brottsligheten. Så kan vi inte ha det!

Läs mer här

Uppdaterad: