Idag beslutade LOs styrelse om lönekraven

Fotograf: Ove Nordström

Avtal 2023: Seko kommenterar LOs lönekrav

Idag beslutade LO-styrelsen att rekommendera medlemsförbunden besluta om vilka konkreta krav som ska ställas utifrån den lönemodell som LOs representantskap beslutade om förra veckan. Kravet landade på 4,4 procent i löneökningar.

Publicerad:

Enligt den modell som presenterades förra veckan innebär kravet löneökningar på 1 192 kronor för de med en lön under 27 100 kronor/månad samt en höjning av lägstalönerna i de centrala avtalen med 1 371 kronor. För de med en lön över 27 100 kronor/månad blir därmed kravet på löneökningar 4,4 procent.

Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia kommenterar det så här:

– Vår ambition har hela tiden varit att ställa krav som gör att våra medlemmar inte får betala priset i den exceptionella tid vi befinner oss i med kraftiga prisökningar och en kommande lågkonjunktur. Vi hade gärna sett att vi landat i högre krav denna gång och vi har gjort vad vi har kunnat för att pressa upp nivåerna men jag står bakom beslutet i LO-styrelsen, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.  

–  Vi lanserade för ett par veckor sedan en lönemodell som vi kallade för ett rättviseavtal. Tanken var att denna modell skulle öka rättvisan i samhället och göra det möjligt att närma oss LO:s långsiktiga mål. Tyvärr kunde vi inte enas om detta, vilket var synd, fortsätter Gabriella Lavecchia.

– Nu handlar det om att få ut så mycket som möjligt i de kommande förhandlingarna så att utfallet hamnar så nära kraven som möjligt, fortsätter Gabriella Lavecchia.

– Vi beslutade förra veckan om en lönemodell som är en form av låglönesatsning, en modell som vi står bakom och som är prövad i tidigare avtalsrörelser. Nu pekar det mot att det blir en LO-samordning vilket är bra. Ju fler vi är som ställer krav, ju starkare blir vi, säger Gabriella Lavecchia.

– Vi kommer nu att ta en diskussion i vårt förbunds beslutande organ för att diskutera vad detta innebär för oss och hur vi ska ställa oss till helheten. Detta ska göras senast den 9 december, säger Gabriella Lavecchia.

Uppdaterad: