Här är de tio värsta länderna att jobba fackligt i. Men listan är längre är så, visar en ny rapport från världsfacket ITUC.

Mord och våld – här är de värsta länderna att jobba fackligt i

Fackligt aktiva mördas och utsätts för våld på grund av sitt engagemang – det måste vi sätta stopp för! En ny rapport från världsfacket ITUC visar att människor mördas och utsätts för våld runt om i världen när de arbetar för schysta arbetsvillkor och bra arbetsmiljö för sig själva och sina kollegor.

Publicerad:

Det här är fruktansvärt och något som svenska fackförbund och den globala fackliga rörelsen kämpar för att sätta stopp för.

Global Rights Index 2022 visar att våra mänskliga rättigheter på jobbet kränks runt om i världen. Men varför ska vi här i Sverige bry oss om det?

Här är tre anledningar:

  • Vi har kollegor i andra länder där villkoren är sämre – vilket riskerar att påverka svenska jobb och villkor. Ska vi ha schysta jobb och bra arbetsmiljö på våra arbetsplatser i Sverige måste vi arbeta för att arbetstagare runt om i världen har samma rättigheter och att dessa rättigheter respekteras.
  • Vi kan inte bekämpa fattigdom, sociala orättvisor och klimatkrisen om arbetstagare saknar rättigheter och inte kan försörja sig.
  • Vi i Sverige kan inte ensamt förändra världen till det bättre. Det måste vi göra tillsammans.

Du hittar mer om världens värsta länder att arbeta fackligt i på Union to Unions hemsida. Dela gärna innehållet därifrån. Union to Union är LO, TCO och Sacos gemensamma organisation för det fackliga utvecklingssamarbetet och för att stärka fackförbund världen över.

Hela Global Rights Index-rapporten kan du läsa här.

Uppdaterad: