Upphandlingar viktig fråga för spårtrafiken i avtalsrörelsen

Upphandlingar och arbetstider. Det var de två enskilt viktigaste frågorna när spårtrafikbranschen inom Seko träffades för att diskutera avtalskrav förra veckan.

Publicerad:

Upphandlingsfrågan handlar om skyddet för de lokala villkoren. Erfarenheter från upphandlingen av Pågatågen, då tågvärdar döptes om till kundvärdar och samtidigt fick sina löner sänkta, tvingar Seko att tänka nytt i frågan.

– Vi måste hitta lösningar som ger våra medlemmar trygghet i framtida upphandlingar, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

Även arbetstider är en fortsatt viktig fråga för branschen.
– Många av våra medlemmar har svårt att kombinera arbete och familj. Här vill vi förstärka möjligheten till vila och återhämtning, säger Thomas Gorin Weijmer.

Den 21 januari fattar Sekos förbundsstyrelse beslut om de avtalskrav som spårtrafikbranschen föreslagit. Planen är sedan att växla yrkanden med arbetsgivarna den 7 februari.

Under februari kommer Thomas Gorin Weijmer att hålla regionala träffar inom förbundet. Syftet med dessa är att informera om avtalsrörelsen och de avtalskrav Seko har. Målgruppen för träffarna är förtroendevalda men medlemmar är välkomna i mån av plats.

Datum för träffarna:
Örebro 13 februari
Göteborg 14 februari
Malmö 17 februari
Sundsvall 18 februari
Jönköping 21 februari
Luleå 25 februari
Stockholm 27 februari

Uppdaterad: