Seko-medlemmar i Seko Gävle/Dala får tillbaka miljoner

Förra veckan började Hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade fallet där Seko stämt en fritidsförening och en tidigare anställd för att ha tillskansat sig stora belopp från medlemmarna. Precis före rättegången skulle starta meddelade motparten att man nu är beredda att betala tillbaka såväl alla tillgångar i fritidsföreningen som den sparkade ombudsmannen Bosse Hedins privata tillgångar. Sammantaget över 10 miljoner kronor.

Publicerad:

”Detta är givetvis en stor seger för våra medlemmar. Vi har förutom att ha lyckats få tillbaka stora delar av de pengar som tagits från våra medlemmar också sett till att den sparkade ombudsmannen fått tömma sina konton och tillgångar”, säger Sekos planerings- och kommunikationschef, Jonas Pettersson.

”Det är särskilt glädjande att våra medlemmar i detta område nu kan välja nya fackliga företrädare och bedriva en facklig verksamhet med fokus på att förbättra villkoren för medlemmarna”, fortsätter Jonas Pettersson.

Men ni vann ju i Tingsrätten. Varför kör ni inte klart Hovrättsförhandlingen när allt talar för att ni ska vinna även där?

”Vårt mål med att driva denna process har hela tiden varit att våra medlemmar ska få tillbaka så mycket pengar som möjligt. Det är alltid en risk att driva frågor i domstol. Vi skulle vid en vinst i Hovrätten inte få ut mer pengar än vad vi får nu. Att överhuvudtaget riskera att mer av våra medlemmars pengar skulle försvinna i exempelvis rättegångskostnader vore direkt oansvarigt”, fortsätter Jonas Pettersson.

 

Bakgrund
Seko initierade för mer än fyra år sedan ett skadeståndsmål mot den så kallade fritidsföreningen i syfte att pengarna skulle tillbaka till medlemmarna i klubben. I samband med en revision upptäckte Seko att väg- och banklubben med placering i Ljusdal i princip tömt alla tillgångar och flyttat dessa till en fritidsförening som bildats.

I revisionen fanns även indikationer på att pengarna i nästa steg använts till ändamål som var långt ifrån facklig verksamhet. Detta bekräftades senare när Seko genom ett editionsbeslut i tingsrätten fick tillgång till bokföring och transaktioner. Seko stämde även ombudsmannen i klubben personligen på ett skadestånd. I båda dessa delar dömde tingsrätten till Sekos fördel. Motparten överklagade domen till Hovrätten.

Uppdaterad: