Seko om överenskommelsen: ”En politik som slår hårt mot våra medlemmar”

Den överenskommelse som gjorts mellan S, MP, C och L, innehåller politik som drabbar många av förbundets medlemmar. Det menar Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson.

Publicerad:

- Den politik som partierna nu kommit överens om slår hårt mot våra medlemmar och kan få betydande konsekvenser på sikt. Samtidigt är detta en effekt av valresultatet, säger Valle Karlsson.

Uppgörelsen innehåller flera förslag som går rakt emot det Seko drivit som viktiga krav i den fackliga valrörelsen.
– Det handlar om arbetsrätt, a-kassan, välfärd, rättvisa och jämlikhet. På dessa områden har tyvärr nyliberala krafter fått styra. Detta kommer få konsekvenser. Klyftorna kommer växa. Välfärden urholkas när vinsterna hamnar i skatteparadis och i privata direktörers fickor. Pressen på sjuka och arbetslösa fortsätter att öka. Detta är ingen politik som vi inom fackföreningsrörelsen kan försvara, säger Valle Karlsson.

– Det är minst sagt anmärkningsvärt att man genom överenskommelsen skrotar krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnar man dessutom upp för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack mot såväl fackföreningsrörelsen som den svenska modellen.

Det finns dock självfallet en del positiva reformer.
– Jag tänker då främst på byggande av stambanor för höghastighetståg och satsningar på nya järnvägsspår och underhåll av järnvägen, säger Valle Karlsson.

– Jag har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Tyvärr kan jag konstatera att överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till C: och L:s valresultat, säger Valle Karlsson.

– Alternativet till detta är däremot värre. En högerkonservativ regering med stöd av ett främlingsfientligt parti skulle få negativa effekter för såväl våra medlemmar som för samhället i stort. Konsekvenser som skulle vara svåra att reparera, säger Valle Karlsson.

Seko kommer givetvis även framöver att driva politiska frågor som är viktiga för förbundets medlemmar, såväl opinionsmässigt som genom politiska kontakter och påtryckningar.

Uppdaterad: