Fler plankare och otryggare resor när SL plockar bort ombordpersonal från pendeltågen

I morgon förväntas trafiknämnden i Stockholm fatta beslut om att viseringsverksamheten ska upphöra mellan Västerhaninge och Nynäshamn. Detta upprör Pendelklubben i Stockholm, som menar att resenärernas trygghet kommer att minska, liksom biljettintäkerna för SL.

Publicerad:

"Detta rimmar illa med att man i upphandlingen 2016 menade att intäktssäkringen såväl som tryggheten var prioriterade frågor", skriver klubben i ett brev till de styrande politikerna i SL:s trafiknämnd.

Klubben skriver vidare att om beslutet blir verklighet kommer många resenärer att strunta i att lösa färdbevis, eller enbart betala för en sms-biljett när de upptäcker viseringspersonalen på tåget. Samtidigt kommer tryggheten för resenärerna att minska drastiskt då en ökning av vandalisering, klotter och andra ordningsstörningar är att vänta.

Seko Pendelklubben vill därför att beslutet om att ta bort viseringspersonalen från tåget skjuts upp och utreds en gång till. Klubben konstaterar samtidigt att det är märkligt att synpunkter från den personal som jobbar ute på tågen och känner verksamheten bäst inte tagits in.

Läs hela klubben brev till SL:s trafiknämnd här.

Uppdaterad: