"M/KD-budgeten en katastrof för arbetsmarknadspolitiken"

Den statsbudget som beslutades i riksdagen igår får enorma konsekvenser för såväl Arbetsförmedlingen som arbetsmarknadspolitiken. M och KD med stöd av SD står bakom en budget där flera miljarder ska sparas i Arbetsförmedlingens verksamhet.

Publicerad:

– Jag brukar inte använda så starka ord, men detta är inget annat än en katastrof ur ett arbetsmarknadspolitiskt perspektiv, säger Gunnar Carlson, ordförande i Sekos klubb på Arbetsförmedlingen.

Seko organiserar anställda på Arbetsförmedlingen. Enligt ett internt dokument från Arbetsförmedlingen framgår att detta i praktiken kan innebära ett varsel på 4 500 personer för att nå en budget i balans.
– Redan idag har våra medlemmar en tuff arbetssituation. Detta kommer givetvis öka pressen och stressen för den personal som blir kvar, fortsätter Carlson.

Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson, ser allvarligt på läget.
– Att i ett läge där vi har en arbetslöshet på nästan sex procent, är det synnerligen provocerande att dra ned på jobbskapande verksamhet, säger Karlsson.

– De kraftfulla neddragningarna av Arbetsförmedlingens verksamhet kommer i stor utsträckning slå mot grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, långtidsarbetslösa, nyanlända och funktionsnedsatta, fortsätter Karlsson.

Uppdaterad: