Almega och ISS blundar för sexuella trakasserier

Förhandlingarna mellan Seko och Almega gällande sexuella trakasserier på ISS biljettkontroll slutade i oenighet.

Publicerad:

– Både Almega och ISS väljer att blunda för de omfattande trakasserier som förkommit inom biljettkontrollen i Stockholms kollektivtrafik, säger Gabriella Lavecchia, vice ordförande för Seko.

Seko har tidigare berättat om de grova sexuella trakasserierna inom ISS biljettkontroll som hanterar biljettkontrollen i Stockholms kollektivtrafik. Tre kvinnliga medlemmar i Seko har polisanmält två av arbetsledarna på biljettkontrollen.

Kvinnorna mår i dag mycket dåligt. En av dem är sjukskriven, en annan är föräldraledig. En har tvingats säga upp sig. Arbetsledarna jobbar kvar på sina tjänster.

– Flera av våra medlemmar vittnar om en utpräglat sexistisk jargong på arbetsplatsen. Personer som sticker ut genom att inte vilja delta i skvaller eller bete sig på samma olämpliga sätt som arbetsledarna riskerar att bestraffas, säger Gabriella Lavecchia.

De tre kvinnor som polisanmält har tagit upp problemen med högre chefer på företaget men inte blivit trodda. I stället har trakasserierna mot dem ökat i styrka. De har bestraffats genom bland annat grov ryktesspridning, försämrade arbetstider och utfrysning.

Frågan har varit uppe för förhandling mellan Seko och motparterna i flera led. Seko kräver bland annat att arbetsledarna ska omplaceras och att de drabbade medlemmarna ska ges möjlighet att återgå till sina jobb utan att vara rädda.

ISS biljettkontroll har hela tiden vägrat gå med på Sekos krav. Även arbetsgivarorganisationen Almega, med vd Anna-Karin Hatt i spetsen, har stängt dörren för en överenskommelse.

– Att Almega, i denna tid av Metoo-upprop, envist blundar för övergreppen är häpnadsväckande, säger Gabriella Lavecchia.

Seko ser nu över möjligheten att ta upp fallet i Arbetsdomstolen.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: