Sämre för de svagaste med privat Arbetsförmedling

Ett system där privata aktörer enbart tar lättmatchade arbetssökande och lämnar kvar alla som behöver mer stöd är en metod för att bryta upp den generella välfärden. Det skriver Sekos förbundsordförande Janne Rudén och Gunnar Carlsson ordförande Seko Arbetsförmedlingen på Dagens Arena debatt idag.

Publicerad:

För en tid sedan tillkännagav en majoritet, bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, i riksdagens Arbetsmarknadsutskott att de vill se en genomgripande förändring av Arbetsförmedlingen. Vad de vill åstadkomma är att matchningsfunktionen lyfts bort från Arbetsförmedlingen och att myndigheten istället i huvudsak endast arbetar med myndighetsutövning, kontroll och uppföljning. Idéerna tycks vara hämtade från Almega som även de talat om en liknande modell för privatisering av delar av Arbetsförmedlingen.

Seko anser att det är svårt att se en framgångsrik väg framåt genom att bryta sönder myndigheten. Matchning, kontroll, stöd och service samt arbetsmarknadspolitiska insatser hänger ihop.

Läs hela debattartikeln på Dagens Arena.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten