Våld och droger vardag på SiS-hemmen

Var tredje behandlingsassistent inom den statliga tvångsvården har blivit utsatt för fysiskt våld under det senaste halvåret. Under samma period har sju av tio tvångsvårdade ungdomarna missbrukat droger. Det visar en ny rapport från Seko, Service- och kommunikationsfacket.

Publicerad:

Seko har låtit TNS Sifo utföra en en enkätundersökning bland förbundets medlemmar inom Statens Institutionsstyrelse (SiS). Resultatet av undersökningen visar att våld och droger är vardag på många av institutionerna. Stora problem finns både på de särskilda ungdomshemmen, som bedriver tvångsvård av ungdomar med allvarliga psykosociala problem, och på LVM-hemmen, som bedriver tvångsvård av vuxna missbrukare.

– Resultatet är värre än vad vi trodde. Nu är det dags att politikerna vaknar och gör något för att vända utvecklingen, säger Mikael Bergkvist, vice ordförande för Seko klubb SiS.

Undersökningen innehöll också en öppen fråga. Några av svaren på den:

"Det är för stora grupper och man blandar i grupperna, det finns mördare, missbrukare och ensamkommande flyktingbarn i samma grupp".

"Vi får fler yngre intagna med tyngre droger".

"Vård och behandling har ändrats, det är mer fritidsgård än behandlingshem."

Medlemsundersökningen presenteras i en rapport där även en lista över allvarliga händelser på SiS-hemmen under det senaste året finns med.

Läs/ladda hem rapporten här (pdf-fil)

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: