Seko välkomnar höjning av a-kassan

Taket i a-kassan höjs till 910 kronor per dag från och med i dag måndagen den 7 september. Alla som har en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor får 80 procent av sin inkomst i a-kassa de första hundra ersättningsdagarna. Höjningen, som är den första på 13 år, välkomnas av Seko.

Publicerad:

– Arbetslöshetsförsäkringen har under många år varit ett sorgebarn. Som det ser ut just nu är det bara 10 procent som får 80 procent av sin lön i ersättning vid arbetslöshet. Nu kommer fler att fullt ut omfattas av försäkringen vilket är positivt för alla arbetslösa, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén i en kommentar.

– Äntligen har vi en Socialdemokratiskt ledd regering som prioriterar a-kassan framför skattesänkningar, säger Sekos ordförande Janne Rudén.

Man måste vara medlem i en arbetslöshetskassa för att ha rätt till ersättning vid arbetslöshet. Genom att vara med i både facket och a-kassan så har man även rätt till inkomstförsäkringen som är utan tak.

– Det är jätteviktigt för den enskilde att bli medlem redan på sin första arbetsdag för att få rätt till försäkringen, fortsätter Rudén.

Sekos a-kassa har såväl höga servicenivåer som ambitioner att hjälpa medlemmar som blivit arbetslösa.

– Vi är till för att ge en god service till de medlemmar som råkar ut för arbetslöshet. Att förlora sitt jobb blir för många väldigt tufft både ekonomiskt och psykiskt. Vårt jobb blir att göra det lite enklare och vi ska bli ännu bättre på service framöver, säger Sekos a-kasseföreståndare, Affe Mellström.

För arbetslösa som får sjukpenning kommer det högsta beloppet att höjas från 486 kronor till 543 kronor per dag. Det sker även en höjning för de som inte varit med i en a-kassa tillräckligt länge för att få inkomstrelaterad ersättning, från 320 kronor till 365 kronor per dag.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen