Statliga Infranord sparkar personal trots S-löfte om järnvägen

I dag varslar det statliga underhållsföretaget Infranord 150 anställda om övertalighet.  Infranord hänvisar till de ägarkrav som regeringen ställer på företaget.  Regeringen kräver att Infranord levererar vinst från år 2016.

Publicerad:

– Det här är ett hårt slag mot de anställda på Infranord och en julklapp ingen hade önskat sig. Vi behöver mer underhåll av den eftersatta järnvägen, inte mindre, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.
 
– Det drabbar järnvägen hårt då det blir färre som kan underhålla de grovt eftersatta järnvägsspåren.  Järnvägen behöver alla goda krafter som finns men nu kommer det ta än längre tid att rusta upp systemet, fortsätter Rudén.
 
Det svenska järnvägssystemet är grovt eftersatt och med personal som sägs upp riskeras kompetenstapp.
 
– Socialdemokraterna gick till val på att underhållet av järnvägen skulle bedrivas i statlig myndighetsregi och därmed utan avkastningskrav. Det som händer nu går i rak motsats till detta vallöfte, säger Jörgen Lundström, ordförande i Seko Infranord.
 
– Samtidigt som Infranord säger upp fast anställda ser vi en kraftig ökning av inhyrning av personal. Man tar in tidigare varslad personal på bemanning för att täcka upp behoven. Det är svårt att förstå logiken, fortsätter Lundström.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsgruppen
Kategorier: