Tips om medlemsmöten

Mårten Pavlov, ordförande Seko Posten Syd

Mårten Pavlov, ordförande Seko Posten Syd som i första hand organiserar PostNord-anställda brevbärare, terminalarbetare och chaufförer i Skåne med omnejd

Ni är en stor klubb?
– Vi har ett 80-tal arbetsplatser i vår klubbs område och varje medlem ska få möjlighet att vara med på två medlemsmöten per år. Minst ett av mötena ska vara på den egna arbetsplatsen, det andra kan vi slå samman så att det blir exempelvis ett möte för alla medlemmar i Kristianstad eller Malmö.

Det blir en stor apparat?
– Vi gör en planering i klubbstyrelsen, fördelar arbetsplatserna emellan oss och bestämmer vem som ska köra vilket möte. Dessutom planerar vi innehållet tillsammans, det ska vara aktuellt och relevant och alla medlemmar ska få samma information.

Det är inte de lokala ombuden som håller mötena?
– De är med och gör inspel i diskussionerna, fixar det praktiska inför mötena och informerar ordentligt så att medlemmarna verkligen kommer. Däremot har vi märkt att det är uppskattat att det kommer någon utifrån och pratar på mötena.

Kommer medlemmarna på mötena?
–  Det varierar förstås, det viktiga är att våga prova nytt när det gamla inte fungerar. Nyligen hade vi för andra gången problem med för få anmälda till ett eftermiddagsmöte i södra Skåne. Vi bestämde oss för att testa att köra 06.00 och bjuda på frukost istället, och då kom medlemmarna. Ingen ville stanna kvar efter ordinarie arbetstid för vara med på mötet, däremot var det många som kunde tänka sig att komma in en timme tidigare.

Varje medlem ska få möjlighet att vara med på två medlemsmöten per år

 

Lars Mårtensson, ordförande sektion 511

Lars Mårtensson, ordförande sektion 511

Lars Mårtensson, ordförande sektion 511 (Trelleborg) Klubb Seko Vård Syd

Ni har lyckats med att locka folk till era medlemsmöten?
– Ja, senast var det 38 av våra 100 medlemmar som kom. Vi lägger alltid våra medlemsmöten på fredagskvällar, bjuder på mat och kör någon aktivitet som bowling eller shuffleboard.

Ingen facklig info?
– Jo självklart, den här gången pratade vi framför allt om det senaste som hänt inom kriminalvården, vad som är på gång och vilka frågor vi driver. 

Hur bjuder ni in till era medlemsmöten?
– Vi har skickat mejl till alla medlemmar och satt upp information och anmälningslistor på arbetsplatsen. Dessutom snackar vi ju direkt med en massa medlemmar inför mötena, pushar dem att verkligen skriva upp sig och komma.

Ni är en aktiv sektion?
– Verkligen, att vi gör ett bra fackligt jobb är grunden. Vi har en styrelse där alla delar på ansvaret, har egna arbetsuppgifter, så vi får mycket gjort. Dessutom har vi sett till att alla i styrelsen gått utbildningar, för att de ska kunna ta ansvar. Bland annat har flera av oss varit iväg på medlemsvärvarutbildningar, vilket hjälpt oss att jobba bra med just värvningen.

Vi snackar direkt med en massa medlemmar inför mötena
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten