Ladda hem broschyr och checklista från Prevents hemsida.

Menshälsa och graviditet allt viktigare fråga för byggsektorn

Antalet kvinnor i byggsektorn ökar, och därmed även behovet av att lyfta frågor som menshälsa och graviditet. Fräscha toaletter med rinnande vatten och kunskap om hur man undersöker vilka arbetsuppgifter som funkar för gravida är frågor som byggena nu ska få hjälp att lyfta i en satsning från arbetsmarknadens parter och Prevent. 

Publicerad:

Syftet med projektet är att attrahera fler kvinnor till byggsektorn, men också att få de som arbetar där att stanna kvar i högre utsträckning. 

Sandra Lindström, ombudsman för Väg och ban, deltog i projektet från Sekos sida. 

– Anledningen till att vi valde att vara med i detta projekt är för att vi vill skapa ett underlag till arbetsgivaren för ökad förståelse för dessa frågor, så att de kan vara mer förberedda vid till exempel en graviditet. Därför är den broschyr och den checklista för riskbedömning som projektet har tagit fram viktiga. Det här är en bra vägledning som vi hoppas arbetsgivaren och skyddsombuden på arbetsplatserna kan använda sig av, säger Sandra Lindström.

Parterna har tillsammans med Prevent tagit fram en webbsida och olika material som tar upp allt från lagstiftning till arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida och ammande, till hur personalutrymmen och toaletter behöver se ut. Materialet inkluderar bland annat en skrift, filmer, diskussionsfrågor och checklistor som kan vara till hjälp i arbetet med att skapa en säker och inkluderande arbetsmiljö för gravida, ammande och menstruerande arbetstagare. 

Bakom satsningen står Byggföretagen, Byggnads, Svenska Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Målarna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen och Seko.

Läs mer på Prevents hemsida och dela gärna.

Uppdaterad: