FAQ med anledning av diskussionen kring att börja samtala med SD

Det har de senaste dagarna förts en diskussion i media kring fackförbundens syn på Sverigedemokraterna nu när de ingår i ett regeringsunderlag och när de fått presidieposter i flera av Riksdagens utskott.

Publicerad:

LOs ordförande öppnar nu upp för att påverka och samtala även med SD i en intervju i DN. Hur ser då Seko på dessa nya signaler från LO? Nedan några frågor och svar kring Sekos syn i denna fråga:

Har Seko taleförbud gentemot SD?

Vi har aldrig haft något taleförbud gentemot någon eller några.  

Kommer ni att bedriva vi påverkansarbete gentemot SD nu när de är en del av regeringsunderlaget?

Nej, det har vi fram tills för några dagar sedan varit helt överens om inom LO att inte göra. Skälen till att vi valt att inte föra diskussioner med SD har inte handlat om hur många röster de fått i olika val. De har enbart grundat sig på deras grundläggande människosyn och deras värderingar som helt går i strid med fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar. Deras värderingar har knappast ändrats sedan den 11 september.

Har Seko ändrat inställning?

Nej. Vi kan inte se att SD har förändrats på ett sätt som gör att vi bör ompröva tidigare hållning. Tittar man på deras politik så är SD de facto ett fackföreningsfientligt parti. De gör allt för att hindra skyddsombud att besöka arbetsplatser som saknar fackligt anslutna, de vill förstatliga a-kassan, de vill slopa avdragsrätten för fackavgiften, för att ta några exempel. Detta i kombination med deras syn på alla våra medlemmar med annan etnisk bakgrund gör att de inte är ett parti som alla andra.

Har LO ändrat inställning?

Det är tydligt att LOs ordförande signalerar något annat, annars skulle det såklart inte bli den uppmärksamhet som det blivit de senaste dagarna. Men detta är inget som är diskuterat i exempelvis LO-styrelsen.

Är det möjligt att påverka politiken för våra medlemmars bästa även om man inte bedriver påverkansarbete gentemot specifikt SD?

Självklart. 80 procent av alla politiker på riksnivå tillhör andra partier som vi gärna diskuterar våra medlemmars situation med för att få till en förändring. 

Är det inte odemokratiskt att utelämna ett så stort parti som SD från samtal?

Om man står för allt som vi inte står för, så är det nog ändå en väldigt rimlig hållning att inte sträcka ut handen. SD är antifackliga och arbetarfientliga. Det har de visat om och om igen under den tid de suttit i riksdagen och haft möjlighet att visa var de står. Detta i kombination med deras syn på våra medlemmar med annan etnisk bakgrund gör att de inte är ett parti som alla andra.

Vad ska ni göra nu?

Vi är trygga med vilka vi är och vad vi står för. Ingen annan påverkar Sekos inställning i dessa frågor än våra representanter i våra demokratiska församlingar. Det är demokrati.

Uppdaterad: