Almega kräver sifferlösa avtal inom telekom

Stopp för riskfyllt ensamarbete och rätt till måltidsuppehåll. Det är några av de yrkanden som Seko lämnade till Almega IT&Telekomföretagen i dag. Vi kräver också att löneökningarna ska vara minst tre procent, dock lägst 783 kronor. Almega kräver ett sifferlöst avtal med garanterade löneökningar på noll procent.

Publicerad:

I dag har Seko växlat yrkanden med Almega IT&Telekomföretagen. 

– Almegas krav på tillsvidareavtal med noll procents garanterade löneökningar är upprörande. Vi är dock inte förvånade eftersom Almega yrkat samma sak i tidigare avtalsrörelser. Men vi anser att så kallade nollavtal är en dålig lösning för våra medlemmar. Siffersatta löneavtal kommer fortsatt vara grunden våra medlemmars löneutveckling såväl som för Sveriges BNP-tillväxt, säger Per-Ola Fällman, ombudsman på Seko.

Bland Sekos krav finns många förslag för att förbättra arbetsmiljön för våra medlemmar.

– Vi vill sätta stopp för det farliga ensamarbete som våra fälttekniker utför vid stolpklättring och arbeten i brunnar. Personal som arbetar i telebutiker utsätts för hot och våldssituationer när de arbetar ensamma. Det är viktigt med dubbel bemanning vid riskfyllt arbete. Ett larm kan aldrig ersätta en arbetskamrat som snabbt kan hjälpa till, säger Per-Ola Fällman.

Seko vill också förbättra möjligheterna till ett betalt måltidsuppehåll för de som inte erbjuds tillgång till lunchrum av sina arbetsgivare. Detta är ett viktigt krav för de medlemmar som reser mycket i tjänsten och tvingas äta sin lunch i bilen. Vi vill också träffa kollektivavtal angående sexuella trakasserier. Nuvarande lagstiftning ställer inga krav på arbetsgivaren att ha förebyggande arbete mot sexuella trakasserier som utförs av exempelvis kunder. Detta är otidsenligt och behöver förändras.

Läs Sekos yrkanden.
Läs Almegas yrkanden.

Uppdaterad: