Seko har växlat avtalskrav på telekom

I går växlade Seko avtalskrav med Almega IT&Telekomföretagen. – För vår del hör restiden till de stora frågorna. Vi kräver att restiden ska ingå i arbetstiden, säger Per-Ola Fällman, ombudsman på Seko.

Publicerad:

Sekos avtalskrav för bransch telekom följer LO:s samordning. Det betyder löneökningar 2,8 procent och ett lägsta utrymme om 672 kronor per månad och heltidsanställd. Seko kräver också en ny lägstalön på 20 000 kronor för den som har två års yrkeserfarenhet.

Förutom lönen är restiden den fråga som Seko prioriterar högst. Många av förbundets medlemmar har långa arbetsdagar, ofta uppemot tolv timmar. Restiden räknas inte som arbetstid.

– Våra medlemmar är trötta på att inte kunna ha ett fungerande familjeliv. Vi kräver att arbetsresor ska ingå i den ordinarie arbetstiden, säger Per-Ola Fällman.

Almega har i sina yrkanden långtgående förslag om ökat flexibilitet för arbetsgivarna. Individuella löner och slopade lägstalöner är några exempel. Arbetstid och beredskapsersättning är andra områden som de vill ha mer flexibla för egen del.

Seko har 4 500 medlemmar inom avtalsområdet. Nuvarande avtal löper ut den 30 april.

Läs Sekos yrkanden som pdf
Läs Almegas yrkanden som pdf

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: