”Dubbelseger för jämställdheten – strejk avblåst i telekom-branschen”

Seko och Almega har idag svarat ja till medlarnas slutbud i förhandlingarna på telekom-området. Därmed dras Sekos strejkvarsel tillbaka.

Publicerad:

– Vi har lyckats stoppa arbetsgivarens möjlighet att obegränsat lägga ut restid för våra medlemmar. Våra medlemmar kommer nu få chansen att leva ett normalt familjeliv och en väsentligt bättre arbetsmiljö, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko.

Konfliktfrågorna på detta avtalsområde har främst handlat om restid och låglöne- och jämställdhetssatsningar. Idag har Seko stora grupper fälttekniker som åker i företagets bil direkt från sitt eget hem ut till kunderna. I takt med att företagen lägger anbud på verksamhet med långt geografiskt avstånd tvingas fältteknikerna tillbringa mer och mer av sin fritid i bilen. Tiden på väg till kund räknas nämligen inte in i den ordinarie arbetstiden. Detta gör att en fälttekniker kan få arbetsdagar på uppemot 15 timmar. Seko har nu fått igenom viktiga förbättringar på detta område.

– Man kan inte längre ha arbetsdagar på uppåt 15 timmar om dagen, säger Valle Karlsson.

När det gäller satsningar på de lägst avlönade så innebär avtalet en dubbel låglönesatsning. Sekos krav på en jämställdhetssatsning med en minimilön på 20 000 kronor i månaden efter två års yrkeserfarenhet har Almega nu accepterat. Detta krav gynnar framför allt kvinnor på kundtjänst och butiker.

– Detta är en principiellt viktig seger som betyder att vi nu kan ta steg mot mer jämställda löner även på detta avtalsområde, säger Valle Karlsson.

Den andra delen av låglönesatsningen innebär att arbetsgivarna ska bidra med procentuellt sett mer till lönepotten för anställda med löner under 24 000 kronor i månaden. Detta sker i en så kallad insamlingsmodell vilket ger möjlighet att fördela mer till lågavlönade i de lokala löneförhandlingarna.

– Alla förbättringar i avtalet har vi fått igenom utan att göra avkall på andra villkor, vilket är extra glädjande, fortsätter Valle Karlsson.

Ytterligare fakta om uppgörelsen:

  • Avtalet är i nivå med det så kallade "märket"
  • Avtalet är ett 35 månaders avtal, 2017-05-01-- 2020-03-31
  • 0,4 procent avsätts för pensioner

Hela uppgöreslen kan du läsa här

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: