Det här är vad restidsfrågan handlar om

I telekomavtalet finns en bestämmelse om att tekniker som är hemgaragerad, det vill säga har sin tjänstebil hemma och utgår direkt från hemmet till kund, ska hålla med 30 minuter av egen tid och sedan få restidsersättning för resten av tiden fram tills tekniker kommer till kund. Då börjar arbetstiden att ticka. Det finns ingen begränsning i hur lång restiden får vara.

Publicerad:

I praktiken gör detta att en del av Sekos medlemmar reser i flera timmar dagligen till en arbetsplats där de förväntas jobba en full dag och ta sina raster innan de får resa i flera timmar hem igen.

Ett färskt exempel är på ett företag i Stockholm som meddelade några anställda att de dagen efter hade jobb i Dalarna. Resan från hemmet till arbetsplatsen i Dalarna tog tre timmar enkel resa. Totalt med resa tur och retur och arbete åtta timmar plus lunchrast och andra raster betydde det att medlemmarna hade 15 timmar från det att de lämnade hemmet tills de var tillbaka igen.

Det är dessutom ett fysiskt ansträngande arbete att vara tekniker och sover de rekommenderade åtta timmar per natt har de endast 30 minuter på morgonen och 30 minuter på kvällen att äta frukost alternativt middag på samt göra sig i ordning på.

Det här är en arbetsmiljöfråga och Seko är beredda att ta strid för att få till en förbättring. Det är också en fråga om våra medlemmars möjlighet att ta del av ett aktivt fritids- och familjeliv.

Uppdaterad: