För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan

Spårtrafikavtalet är klart

Seko och Almega är överens om ett nytt avtal för alla Seko-medlemmar i spårtrafikbranschen. Avtalet är tvåårigt och har ett värde på 6,4 procent.

- Det var tuffa förhandlingar in i det sista men vi lyckades till slut nå en uppgörelse som flyttar fram våra medlemmars positioner i branschen.
- Stort tack till förhandlingsdelegationen som hade stort tålamod och var konstruktiva in i det sista, säger Sekos ombudsman Sune Blomkvist.

Viktig seger för alla deltidsanställda

En av de tuffa stridsfrågorna handlade om mertidsersättning för de medlemmar som är deltidsanställda. Ersättningen för mertidsarbete är oftast lägre än ersättningen för övertid. I det tidigare avtalet avser mertid all tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin arbetstid upp till arbetstidsmåttet för heltid. Övertid är den tid som överstiger ordinarie arbetstid vid heltidsarbete. Det nya avtalet innebär att mertidsersättning likställs med övertid för alla.

- Detta är en viktig seger för alla våra deltidsanställda medlemmar i branschen som främst jobbar inom tågstäd och Stockholms tunnelbana och som ofta arbetar mer än sin egentliga arbetstid. I grunden är det en rättvise- och solidaritetsfråga. Dessa medlemsgrupper tillhör de lägst avlönade i branschen och det känns särskilt bra att vi kan leverera ett bra värde till våra medlemmar i dessa grupper. Vi har helt enkelt satt stopp för diskrimineringen av de deltidsanställda, säger Sune Blomkvist.

Avtalet innehåller låglönesatsning

Avtalet innehåller vidare en låglönesatsning genom den så kallade ”knämodellen”, där medlemmar med lägre löner samlar in en högre procentuell andel än de med högre löner.

I den förra avtalsrörelsen var en konfliktfråga schemaläggningen, där vi då lyckades få till förbättringar i det som kallas för schemaändringskorridoren.

- Vi tar nu nästa steg i den frågan och reglerna kring schemaläggningskorridoren blir tydligare, säger Sune Blomkvist.

Seko stoppade Almegas krav

I en avtalsrörelse är det två parter som förhandlar med varandra. Förutom att det handlar om att driva på för förbättringar så handlar det också om att stoppa motpartens krav. Almega har i denna avtalsrörelse kommit med det ena kravet efter det andra. Nedan några av de saker som vi lyckades stoppa.

Almega krävde:

  • Mer helgarbete
  • Mer nattarbete
  • Längre begränsningsperioder
  • Längre arbetspass innan rast
  • Begränsad sommarsemester

Spårtrafikavtalet i korthet

  • Ett samlat avtalsvärde på 6,4%
  • Lönehöjningar på 3,2% i maj 2025 och 2,8% i maj 2026
  • Flexpensionen ökar med 0,2 % per revison. Flexpensionen är i slutet av avtalet värd 1,7%
  • Mertidsersättningen likställs med övertid
  • Tydligare regler kopplat till schemaändringskorridoren
  • En låglönesatsning

Publicerad: 2 maj 2025

Relaterade ämnen

  • Statliga avtalsområdet - skriv en motion!Vilka krav vill du att Seko ska driva i de kommande förhandlingarna på det statliga avtalsområdet (RALS)? Var med och påverka genom att skicka in dina egna eller din klubbs förslag till yrkanden inför de kommande förhandlingarna.
  • Seko har växlat yrkanden med Almega Tågföretagen4,2 procent löneökning på ett år och ett slut på diskrimineringen av deltidsanställda. Det är några av Sekos krav på Almega Tågföretagen i årets avtalsrörelse. Almega Tågföretagen vill bland annat ha mer natt- och helgarbete.
  • Seko ingår i LO-samordningenSekos förbundsstyrelse har beslutat att förbundet ska gå med i LO-samordningen under 2025 års avtalsrörelse.