Frågor och svar om kyrkovalet
Den 21 september är det kyrkoval. Då bestäms vilka som ska styra Svenska kyrkan de kommande fyra åren. I valet ställer bland annat flera av riksdagspartierna upp. Kyrkovalet har inte samma påverkan på Seko-medlemmars vardag som ett riksdagsval. Men hur Svenska kyrkan agerar är ändå viktigt.
Här kan du läsa frågor och svar och hitta mängder av information inför kyrkovalet den 21 september 2025.
Vad är kyrkovalet?
Kyrkovalet är ett demokratiskt val som hålls var fjärde år. I kyrkovalet väljs de som ska styra Svenska kyrkan under de kommande fyra år. Genom att rösta kan du vara med och påverka vad Svenska kyrkan ska göra nationellt (kyrkomötet), regionalt (stiftsfullmäktige) och lokalt (kyrkofullmäktige).
Vem får rösta i kyrkovalet?
För att kunna rösta ska du vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen. Alla som får rösta får ett röstkort hemskickat med information om valet.
Vilka ställer upp i kyrkovalet?
Svenska kyrkan styrs av folkvalda politiker. Det är de som bestämmer om kyrkan ska vara öppen och demokratisk eller om den ska vara en konservativ kraft i samhället. I kyrkovalet ställer fler av de ”vanliga” riksdagspartierna upp, men också ett stort antal så kallade nomineringsgrupper. Du kan läsa mer om detta på Svenska kyrkans hemsida. Störst i kyrkovalet 2021 blev Socialdemokraterna.
Vilken betydelse har kyrkovalet?
Hur kyrkan agerar är viktigt på en rad olika områden:
1. Svenska kyrkan är en av landets stora arbetsgivare, bland annat organiserar LO-förbunden Kommunal och GS medlemmar inom kyrkan.
2. Kyrkan är Sveriges största civila fastighetsägare och har stor ekonomisk påverkan.
3. Kyrkan ansvarar för samhällsviktiga funktioner som stöd vid kriser (krisberedskap, krisstöd) och tillgång till samlingslokaler.
4. Kyrkan genomför stora upphandlingar, vilket påverkar arbetsvillkor och kollektivavtal.
5. De åsikter och värderingar som kyrkan för fram påverkar samhällsdebatten.
Vad kyrkan gör på dessa områden bestäms till stor del av resultatet i kyrkovalet. Den som går och röstar är med och påverkar vilken roll kyrkan ska ha i samhället och på arbetsmarknaden.
Finns någon koppling mellan kyrkovalet och rent fackliga frågor?
Ja, Svenska Kyrkan är en av landets större arbetsgivare och hur de agerar som arbetsgivare bestäms bland annat av vilka som får starkast stöd i kyrkovalet. Självklart är det viktigt att de drygt 25 000 som är anställda av Svenska Kyrkan har bra anställningar, bra arbetsvillkor och en god arbetsmiljö.
Har Seko medlemmar inom Svenska kyrkan?
Nej, däremot organiserar LO-facken Kommunal och GS anställda i Svenska Kyrkan.
Hur kan kyrkovalet påverka situationen för de anställda i kyrkan?
Ett exempel: inför årets kyrkoval har Kommunal gjort ett handslag, en överenskommelse, med Socialdemokraterna inom Svenska Kyrkan. Handslaget innebär att (S) förbinder sig att jobba för att alla anställda i Svenska Kyrkan ska ha en trygg anställning med god arbetsmiljö, rättvisa arbetsvillkor och utveckling i arbetet. Exempelvis ska minst 90 procent av de anställda ha tillsvidareanställningar, minst 90 procent ska jobba heltid och alla anställda ska ha rätt till arbetskläder och arbetsskor.
Finns andra frågor där arbetsmarknaden påverkas?
Ja, Svenska kyrkan är inte bara en av landets större arbetsgivare utan även en stor beställare av varor och tjänster. Självklart är det då viktigt att Svenska kyrkan agerar som ett föredöme, värnar de anställda hos entreprenörerna, och säkerhetsställer att även de omfattas av kollektivavtal och en god arbetsmiljö. I Kommunals handslag med Socialdemokraterna inom Svenska Kyrkan ingår också att Svenska Kyrkan ska ställa krav i nivå med det normerande kollektivavtalet för branschen vid upphandling av tjänster, och att verksamheten i första hand ska drivas i egen regi.
Påverkar kyrkovalet samhället på fler sätt?
Till skillnad från mycket annat i samhället skapar kyrkans verksamhet jämlikhet. Bland annat erbjuder Svenska kyrkan kostnadsfri verksamhet öppen för alla barn och ungdomar. Det här är viktigt att försvara. Socialdemokraterna inom Svenska Kyrkan kräver att kyrkans barn- och ungdomsverksamhet ska vara avgiftsfri och tillgänglig för alla, de vill att ungdomar ges möjlighet till sommarjobb och praktik och att den ideella kultur- och musikverksamheten stimuleras. Svenska Kyrkan ska vara en öppen kyrka.
På vilket sätt är kyrkovalet en viktig fråga för just oss fackliga?
Kyrkovalet är avgörande för hur kyrkan agerar i olika sammanhang. Det påverkar villkoren för de som jobbar som anställda eller på entreprenad av kyrkan. Det är avgörande för att kyrkans arbete som på många sätt jämnar ut orättvisa skillnader mellan människor får fortsätta.
Varför agerar Seko inför kyrkovalet?
Kyrkovalet är inte någon av Sekos större satsningar under 2025. Däremot ser vi det som ett bra tillfälle att prata politik och samhällsfrågor ute på arbetsplatserna, och självklart att påverka själva resultatet i valet.
Vad gör Seko inför kyrkovalet?
För att stötta de klubbar och inte minst facklig-politiskt ansvariga som vill ta samtal om kyrkovalet, politik och samhällsfrågor på sina arbetsplatser tar vi fram ett bakgrundsmaterial. Alla förtroendevalda som är intresserade kan dessutom delta på ett entimmes Teams-möte med fokus på kyrkovalet och det kommer att finnas ett enkelt faktablad att beställa för spridning på arbetsplatserna. Den som genomför samtal registrerar det i vår samtalsräknare.
Har kyrkovalet någon koppling till riksdagsvalet 2026?
Nej, någon sådan koppling finns inte. Kyrkovalet handlar om vilka som ska styra kyrkan de kommande fyra åren, riksdagsvalet om vilka som ska styra landet. Däremot handlar även kyrkovalet om politik – om kyrkans roll i samhället. Därför är det också en bra möjlighet för oss att prata politik på arbetsplatserna, en generalrepetition helt enkelt inför det livsviktiga riksdagsvalet den 13 september 2026.
Fördjupa dig
- SamtalsräknarenFöljande samtalsräknare kommer att användas av samtliga inom Seko fram till kyrkovalet.
Senast uppdaterat: 16 juni 2025