För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

SEKO, länk till startsidan
Två brevbärare beredda på rast

Medlemsinformation vecka 21

Rast, paus eller måltidsuppehåll - Vad gäller egentligen?

Rast, måltidsuppehåll och paus

Seko Posten har fått en del frågor om vad som gäller med rast och paus. Här reder vi ut vad som gäller.
• Rast är inte arbetstid och du har rätt att lämna arbetsplatsen.
• Rast är minst 30 minuter.
• Du ska inte jobba längre i sträck än som mest 5 timmar utan att ha en rast (gäller ej lastbilschaufförer), 6 timmar tillåts om du haft ett måltidsuppehåll inom tiden.
• Rastens förläggning ska framgå av schema. Både rastens start och slut ska vara ett specifikt klockslag. Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att du kan ta rast när du ska enligt schema.
• Rast har man i första hand på sin arbetsplats, i andra hand på en annan postal arbetsplats och i tredje hand på ett externt rastställe som PostNord tecknat avtal med. Bilen är inte ett godkänt rastställe.
• Måltidsuppehåll räknas som arbetstid och är 15–20 minuter.
• Utöver detta har du rätt till kortare pauser vid behov, men dessa behöver inte vara schemalagda. Dessa avbrott i arbetet är skyddsregler, de behövs för att vi ska kunna vila upp oss och må bra under arbetsdagen. På vissa arbetsplatser väljer arbetsgivaren dock att schemalägga pauser för att det ska passa bättre för produktionen. Det är inte fel, men oavsett om pauser planeras eller tas ut av enskilda anställda vid behov så ska de finnas. Det har man rätt till.

Du och din hälsa är för viktig för att slarvas med. Om du jobbar på fel sätt ökar du riskerna för dig själv men också för andra genom att du bidrar till felaktiga normer och förväntningar om hur vi jobbar på arbetsplatsen. Därför är det viktigt att vi tar rast och att vi påminner varandra om rätten till både rast och paus.

Det finns fler regler kring raster och dessa regleras i villkorsavtalet §6 men de skiljer sig åt mellan yrkesgrupperna: administration som omfattas av §6a , terminalarbetare, chaufförer (B) och brevbärare som omfattas av §6b samt chaufförer (C/CE) som omfattas av §6c har till viss del olika villkor. Vill du veta mer om vad som gäller för just dig på din arbetsplats, fråga ditt lokala seko-ombud.

Ladda ner pdf för utskrift

Publicerad: 20 maj 2025