Insamling Ukraina

Solidaritet över gränserna

Kriget i Ukraina går ingen obemärkt förbi. Det mänskliga lidandet i kölvattnet av den ryska invasionen är oerhört. De ryska krigsbrotten är många, dagligen ser vi nyheter om nya massavrättningar, om systematiska våldtäkter och förstörelse av det civila samhället. Det är fruktansvärt. Ukraina förtjänar allt stöd och det ukrainska folket förtjänar att få leva i fred och frihet.

”Det är enda sättet jag kan hjälpa människor på”, så förklarade tågvärden Natalya Babicheva varför hon fortsatte att jobba på evakueringstågen som forcerar de ryska linjerna för att rädda människor på flykt trots den fara som det innebar. Ryska styrkor besköt hennes tåg på väg mot Donbass och Natalya blev träffad i halsen av granatsplitter. Hon dog senare av skadorna. Fler än 70 ukrainska järnvägsarbetare har dödats i kriget. Men tågen fortsätter att rulla.

Järnvägen är en livlina i det krigshärjade Ukraina. Över tre miljoner människor har evakuerats med tåg från de östra och södra delarna av Ukraina till den relativa säkerheten i väst. Järnvägens betydelse i det humanitära hjälparbetet och i försvaret av den ukrainska demokratin har gjort den till en måltavla för ryska attacker. Ryssland bombar systematiskt tåg, järnvägsstationer och järnvägsinfrastrukturen. Trots detta fortsätter tågen att rulla. Det är järnvägsarbetarnas uppoffringar och mod som ligger bakom det. Många lever nu sina liv på tågen. De arbetar konstant, äter och sover ombord på tåget eller på enkla tältsängar som järnvägsfacket har varit med ställt upp på järnvägsstationer runt om i landet. Arbetarna kan ligga borta flera veckor på raken, månader i vissa fall, utan att träffa sina familjer.

En lokförare beskrev vad som driver henne att fortsätta, trots de uppenbara riskerna:
– Om jag inte gör det här, vem ska då undsätta dessa människor?

Solidaritet är en av fackföreningsrörelsens viktigaste grunder. Viljan att hjälpa varandra, att stå upp för den som är i nöd är drivet i det fackliga arbetet, på arbetsplatsen och över gränserna. Seko Spårtrafik startar nu en insamling till stöd för järnvägsarbetarna i Ukraina. Insamlingen gör vi tillsammans med Olof Palmes internationella center, som är arbetarrörelsens organisation för internationell solidaritet. Palmecentret har rätt biståndskanaler så att pengarna hamnar hos våra kamrater inom spårtrafikbranschen i Ukraina.

Stöd kamraterna som arbetar vid järnvägen i Ukraina!

Swishnummer: 123 566 70 50 (Seko Branschorganisation Spårtrafik)

Märk gåvan med namnet på företaget du arbetar på.

Uppdaterad: