Informationsblad 5

Publicerad:

Informationsblad 5 2022

VR Sverige har vunnit upphandlingen av Tåg i Bergslagen och tar över efter SJ från december 2023. VR Sverige är en del av finska VR Group. SJ ansåg att upphandlingsunderlaget innehöll brister och lämnade inget anbud. Inte heller MTR eller andra tågbolag lämnade något anbud utan det var bara VR Sverige och VY Tåg som lämnade anbud.

MTR Nordic meddelade i veckan att man kommer göra en översyn av MTRX för att utforska alternativ och eventuellt en försäljning av dotterbolaget.
MTRX har kört fjärrtåg mellan Stockholm och Göteborg sedan 2015.

Det finns ingen avtalsrörelse som är enkel och med en hög inflation och prognoser om att vi går in i en lågkonjunktur så blir det nog en extra tuff avtalsrörelse 2023.
Men är vi många medlemmar så är förutsättningarna bättre för att stoppa alla försök till försämringar och i stället driva på för förbättringar för medlemmar i vår bransch.

Något som är gemensamt för hela branschen är den personalbrist som finns inom flera yrkesgrupper. Detta har bland annat lett till inställda tåg både inom person-och godstrafiken som drabbar resenärer och att gods flyttas från järnväg till andra transportslag.
Det har också inneburit en betydligt tuffare arbetssituation för våra medlemmar.

Det har även skett förändringar i vår styrelse. Alexander Weinfors har tagit över ordföranderollen. Alexander kommer från SJ Götalandståg och arbetar som lokförare. Man finner kontaktuppgifter till styrelsen på vår hemsida.

Prevent har i samverkan med Tågföretagen, Seko, ST, SRAT och Sveriges ingenjörer tagit fram webutbildningen ”Trygga spår” som ska användas av anställda och chefer. Detta är ett första resultat från arbetsgruppen för trygg och säker arbetsmiljö inom spårtrafik som var ett resultat av avtalsrörelsen 2020. Det ligger nu på klubbarna att se till att materialet verkligen kommer till användning och gör nytta för medlemmarna. Ta gärna upp på skyddskommitté eller motsvarande.
Styrelsen vill samtidigt passa på att önska alla medlemmar en god jul och ett gott nytt år.

Uppdaterad: