Avtalsnytt #2

Publicerad:

Avtalsnytt #2

Efter att Seko växlat yrkanden med Almega Tågföretagen har vi nu granskat arbetsgivarnas förslag. Det finns fortfarande frågetecken kvar rörande detaljerna i deras förslag men samtidigt är vi oroliga. Vi måste hålla emot deras krav för att branschen fortfarande ska vara attraktiv för våra medlemmar att jobbar kvar i. Vad är det Almega Tågföretagen vill?

  • Almega Tågföretagen kräver frysta ingångslöner. Då ska det bli lättare att anställa folk till branschens olika bristyrken. Låt oss säga så här, vi delar inte uppfattningen. Tvärtom, vi vet att bättre villkor och löner, inte sämre, gör det enklare att locka till sig folk.
  • Almega Tågföretagen vill slippa betala för övertid. Förslaget går ut på att arbetsgivare som planerar ut arbetstiden "dåligt", ska belönas med lägre kostnader. Din övertid ska kunna kvittas mot tid som arbetsgivaren inte lagt ut i ditt schema. Vi trodde att förslaget var begravet efter förra avtalsrörelsen men det är tillbaka igen.
  • Almega Tågföretagen vill korta ner sommarsemestern. Efter att ha haft krav tidigare år på att förlägga sommar semestern i både maj och september är arbetsgivarna nu sugna på att korta ner den sammanhängande sommarsemestern från fyra till tre veckor. Naturligtvis helt utan kompensation.
  • Almega Tågföretagen har en hel uppsjö med förslag som handlar om att luckra upp arbetstidsreglerna. I grund och botten handlar de alla om att de ska kunna kräva fler sena kvällar av dig, fler tidiga mornar och längre arbetsdagar. Pressen på våra redan pressade arbetstider ska öka!

Det är uppenbart att arbetsgivarna verkar tro att försämringar är vägen framåt. Vi håller inte med! Att riva ner skydd och villkor kommer inte bygga spårtrafiken stark för framtiden.

Gör om och gör rätt!

Vi behöver större möjligheter till återhämtning och vila runt fridagar, schyssta löneökningar och en vettig låglönesatsning. Tillsammans behöver vi ta krafttag mot sexuella trakasserier och mot hot och våld i branschen och vi måste skapa trygghet vid upphandling.

Det kommer att bli tuffa förhandlingar, vi känner oss trygga i att våra medlemmar står upp bakom våra krav och är beredda att ta fajten. Nu gäller det att hålla ihop och stå upp för varandra. Varenda en på jobbet ska gå med i Seko. Det jobbet ligger på var och en av oss, det är inte någon annan som tar snacket med jobbarkompisarna om att gå med. Det snacket måste både du, och vi, ta. Tillsammans är vi starka!

Hälsningar
/Förhandlingsdelegationen för Seko Spårtrafik

Uppdaterad: