Medlemsinformation vecka 45

Inför avtalsrörelsen 2020 "Lönekraven ett steg i rätt riktning"

Publicerad:


LO-styrelsen beslutade i veckan om den så kallade siffersättningen, det vill säga vilka löneökningskrav som ställs i avtalsrörelsen år 2020. Det procentuella kravet blir 3,0 procent.

Räknar man även in den sedan tidigare beslutade låglönesatsningen för medlemmar med en månadslön under 26 100 kronor, blir lönekravet cirka 3,15 procent. Sekos förbundsordförande tycker att det är ett steg i rätt riktning.

- Inför förra avtalsrörelsen krävde vi löneökningar på 2,8 procent. Vi har nu kommit överens om ett högre krav. Detta är en tydlig markering från LO-förbunden om att våra medlemmar ska ha en större del av utrymmet, säger Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson.

 

Semesterväxling till pension
Du som har 31 eller 34 semesterdagar kan växla in ett antal av dessa dagar mot extra pensionspremier. Det är 2020 års semesterdagar som avstås och du måste ha minst 28 dagar kvar efter växlingen. Är du chef gäller att du måste ha 30 dagar kvar. Minst 2 semesterdagar måste växlas in.

Du anmäler dig genom Förmånsportalen (mybenefit.se) mellan
den 1 november kl. 12.00 och den 30 november kl. 12.00.

Du som semesterväxlat under 2019 kan under samma period avsluta eller ändra antaldagar du växlar. Gör du inte det fortsätter din semesterväxling att gälla som tidigare år. De extra pensionspremierna sätts in i det bolag du valt för din ITPK-P pension vid ditt val i Collectum.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten