Medlemsinformation vecka 25

Har arbetsgivaren rätt att bryta beviljad semester?

Publicerad:

Enligt semesterlagen har alla rätt till fyra veckors sammanhängande semester i juni, juli och augusti. Det händer att lokal sommarplanering spricker exempelvis på grund av sjukdom, ibland väljer arbetsgivaren att ställa frågan till anställda om de kan tänka sig flytta, alternativt bryta, sin planerade semester. Det är alltid bra att känna till sina rättigheter i anställningen och i det här fallet finns det ingen rätt för arbetsgivaren att ensidigt bryta eller ändra en godkänd semester.

- Godkänd semester ska inte brytas, det finns därför inget som reglerar extra ersättning i händelse av att man frivilligt accepterar att planerad semester bryts eller ändras. Skulle någon anställd trots allt acceptera detta är det därför helt och hållet upp till varje enskild person att förhandla med arbetsgivaren om extra ersättning, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Posten styrelse.

 

Om du råkar ut för en olycka under semestern

Tänk på att i ditt medlemskap i Seko ingår försäkringen Medlemsolycksfall Fritid som ger dig ersättning om du råkar ut för en olycka på din fritid. Bland annat kan du få ersättning för kroppskador, tandskador och sjukhusvistelse. Bra att veta i sommartider är att försäkringen exempelvis ger ersättning för Borrelia, som ju orsakas av fästingbett. Vill du läsa mer om dina medlemsförsäkringar kan du gå in på: https://www.folksam.se/forbund/seko

 

Trevlig sommar!

Seko Postens veckoinformation tar nu en paus över sommaren och är tillbaka vecka 35. Vi vill passa på att önska er alla en härlig sommar!

 

Ladda ner pdf för utskrift

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten