Medlemsinformation vecka 21

Publicerad:

Fortfarande ingen överenskommelse gällande prolongering av vårt kollektivavtal
I mars enades LO och Svenskt Näringsliv om att årets avtalsrörelse skjuts upp pga. Corona pandemin. Varje avtalsområde har därför fått i uppdrag att lösa en förlängning av nuvarande avtalsperiod för att på så sätt skapa förutsättningar att förhandla vid ett senare tillfälle, när Corona-situationen förhoppningsvis har förbättrats. Trots att över två månader nu gått sedan beskedet från LO och Svenskt Näringsliv har arbetsgivarorganisationen Almega fortfarande inte lyckats lösa den till synes ganska enkla frågan med att hitta ett datum för när nuvarande avtal för Bransch Kommunikation, det avtalsområde där bland annat PostNord ingår, ska löpa ut.

- Den 1 april skickade Seko över ett tydligt besked till Almega om att vi behöver ett förhandlingsprotokoll där parterna är överens om att prolongera, dvs förlänga vårt branschavtal, med fem månader till 31 dec 2020. Den 4 maj tog Seko återigen kontakt med Almega i ambition att lösa frågan. Vi fick då ett snabbt svar att Almega skulle diskutera frågan under veckan och därefter återkomma till oss så snart som möjligt, säger Sune Blomkvist ansvarig ombudsman för Bransch Kommunikation.

I skrivande stund, den 20 maj, finns fortfarande ingen överenskommelse mellan parterna på plats.

- Seko vill lösa denna ganska enkla men viktiga fråga så snabbt som möjligt men tyvärr gör Almega det enkla väldigt svårt, fortsätter Sune.

Om avtalen inte förlängs återstår endast alternativet att avtalsförhandla utifrån att de nya kollektivavtalen ska vara klara till den 1 augusti som var planerat innan coronapandemin bröt ut.

- Seko förutsätter att parterna inom en snar framtid kan ha en överenskommelse på plats, i annat fall ställer vi in oss på att avtalsförhandla, både mot Almega och PostNord, under juni och juli, avslutar Sune.

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer. Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt. Som medlem i Seko kan du känna dig tryggare.

Ladda ned pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten