Medlemsinformation vecka 16

Publicerad:

Lokalt fackligt arbete ledde till rätt schema

I slutet av förra året hörde en medlem, som arbetar som chaufför, av sig till Seko Posten. Chauffören berättade då att han arbetade 38 timmar per vecka i genomsnitt trots att arbetstiden var förlagd till natt och till viss del på helg.
När Seko Posten tittade på schemat kunde vi konstatera att veckoarbetstiden skulle vara 36 timmar per vecka och efter långdragna förhandlingar medgav tillslut arbetsgivaren att medlemmens ordinarie arbetstid skulle vara 36 timmar per vecka istället för 38. Förutom att veckoarbetstiden nu är förkortad i enlighet med kollektivavtalet kommer vår medlem få kompensation retroaktivt för de timmar han arbetat för mycket under drygt ett års tid.

- Vår uppmaning till alla medlemmar är att alltid spara sina scheman. I det här
fallet hade medlemmen varit noga med att spara sina scheman vilket var till stor hjälp för att kunna visa på felaktigheterna, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse.

Enligt vårt kollektivavtal ska veckoarbetstid vara 36 timmar om den egentliga
arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst 1,4 gånger på tid mellan klockan 23.00 och 05.00 samt med minst två timmar mellan klockan 23.00 och 05.00 samt till någon del på lördag eller söndag.

Är du inte medlem i Seko eller a-kassan?
Om du inte är medlem i Seko eller i a-kassan är det enkelt att gå med. Dessutom betalardu bara 50 kronor i månaden under det förstahalvåret. Avgiften till            a-kassan tillkommer.
Gå in på https://www.seko.se/ fyll i ansökan direkt. Som medlem i Seko kan du känna dig tryggare.

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten