Medlemsinformation vecka 10

Har du koll på din tjänstepension?

Publicerad:

Under mars månad kommer Collectums årsbesked, det "röda kuvertet", i postlådan. Seko Posten vill passa på att kort informera om vad som kan vara viktigt för dig att ha koll på avseende din tjänstepension. I det röda kuvertet kan du kontrollera att rätt insättning skett, dessutom finns det möjlighet att göra en del val via Collectum avseende försäkringar och förvaltning.

  • De som tillhör avdelning 1, dvs om du är född 1981 eller senare samt timanställda, kan se hela tjänstepensionen i det röda kuvertet. Avsättningen till tjänstepensionen är 4,5% av bruttolön plus den extra pensionsavsättning (flexpension) som Seko förhandlade fram i avtalsrörelsen 2017.
  • De som tillhör avdelning 2, dvs tillsvidareanställda födda 1980 eller tidigare, kan se sin kompletteringspension, ITPK-P, i det röda kuvertet. Avsättningen är 2% av pensionsmedförande lön plus avsättning för "flexpension" samt eventuell semesterväxling.

Om man ligger i avdelning 1 och varit sjukskriven eller föräldraledig har man fått inbetalning från premiebefrielseförsäkringen, vilket innebär att pengar sätts in till tjänstepension även under den tid du inte fått någon lön. Insättningen bygger på genomsnittslön i 12 månader.

Ditt besked kommer i postlådan mellan 19:e mars och 3:e april. Om du använder Kivra kommer beskedet efter den 9:e mars.

På Collectums hemsida har du möjlighet att välja hur dina pengar ska placeras. Här kan du välja traditionell pensionsförsäkring eller en fondförsäkring samt vilket bolag som ska förvalta pengarna. Du har också möjlighet att välja återbetalningsskydd och familjeskydd.

Vill du veta mer om pensioner rekommenderar vi att du anmäler dig till en av Seko Postens pensionsutbildningar.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten