Medlemsinformation vecka 06

Problem med bromsar i nya utdelningsbilar

Publicerad:

Sedan november har PostNord tagit drygt femhundra Renault Kangoo Maxi i drift och i förra veckan visade det sig att bromsverkan kraftigt reducerats på en del bilar, skrapande ljud från bromsarna eller tänd varningslampa. Specialtekniker från Renault har tillsammans med fordonsspecialister från PostNord konstaterat att felen uppstått när snö, is och grus har fastnat i hjulhus och i fälgarna. Isen och smutsen som fastnat på fälgen har sedan mekaniskt orsakat att bromsröret slitits loss från bromsoket. Efter inventering har man hittat olika grader av problem med bromsarna i ett 30-tal bilar. Det pågår för närvarande ett intensivt arbete med att utreda varför det samlas så mycket is och lera i fälg och hjulhus på just denna biltyp, och för Renault att presentera en lösning. Under tiden finns bindande restriktioner för användande av dessa bilar:

• Ingen körning i snö
• Om möjligt växla in till andra bilar vid körning på grusväg
• Daglig besiktning av hjulhus och kontroll av bromsvätska

Efter att problemen blev kända togs beslut om strama begränsningar, dessa har sedan kunnat lättas utifrån att orsaken blivit lite tydligare.

- Restriktionerna har naturligtvis ställt till vissa kvalitetsbrister, som kan bli värre beroende på väder, men det viktigaste är att ingen kommit till skada. Det finns en arbetsgrupp som ska ta fram planer för att lindra driftstörningarna tills problemen är åtgärdade. Även om ett bromsrör slits av har alla bilar dubbla bromskretsar som ska förhindra att bromsverkan försvinner helt, men den blir annorlunda och bromssträckan blir längre vilket är en risk. Det är därför otroligt viktigt att restriktionerna följs på de arbetsplatser som kör Renault Kangoo Maxi, säger Stefan Fougt huvudskyddsombud PostNord Sverige.

 

PostNord Försäkringsförening (PFF) gör överlåtelse av försäkringsbestånd till SPP Pension & Försäkring

PFF och SPP har träffat ett avtal som innebär att PFF:s försäkringsbestånd flyttas över till SPP den 30 april 2020. PFF kommer att upphöra med verksamheten i samband detta. PFF försäkrar sjukpension och familjepension samt premiebefrielse för ITPK-P för anställda inom PostNord-koncernen som omfattas av ITP-P avdelning II. Överlåtelsen innebär att SPP blir ny försäkringsgivare. Vid övergången till SPP berörda personer inte behöva göra något och försäkringsskyddet kommer inte att påverkas av övergången till SPP.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten