Medlemsinformation vecka 03

Extra ledig dag 2020

Publicerad:

I vårt kollektivavtal är det reglerat att anställda i PostNord har rätt till en extra ledig dag utan löneavdrag när Sveriges nationaldag infaller en lördag eller söndag, något som sker i år. För några år sedan ersatte nationaldagen annandag pingst som helgdag. Annandag pingst låg alltid på en måndag och innebar ledighet för personer med arbetstid måndag till fredag, men eftersom att den 6 juni kan infalla på lördag eller söndag har vi genom kollektivavtalet reglerat så att arbetstiden inte utökas med en dag de år detta sker.

- Dagen kan tas ut när som helst under året och uttaget ska ske i samråd med chefen. Ett tips är att ansöka om denna ledighet redan när du lämnar in önskemål om semester för året så att den kommer med i semesterplanen, säger Sandra Svensk ledamot i Seko Postens styrelse.

 

Regeringen vill att statliga bolag ska kräva schysta villkor

För några veckor sedan meddelade regeringen genom näringsminister Ibrahim Baylan att man vill införa krav på schysta villkor för helägda statliga bolag, varav PostNord är ett. Kravet skulle i så fall gälla för både huvudleverantören och den eventuella underleverantörer.

- Seko Posten ser positivt på förslaget då vi av naturliga skäl inte vill se anlitande av entreprenörer med dåliga villkor. Vi hade gärna sett att man gått ännu längre och krävt kollektivavtal istället för kollektivavtalsliknande villkor men förslaget är ett steg i rätt riktning, säger Johan Lindholm ordförande Seko Posten.

2016 uppmärksammade media att PostNord anlitade svenska åkerier utan kollektivavtal, något som ledde till kritik från statsminister Stefan Löfvén.

– Jag vill undvika att gå in i enskilda fall, men det exemplet är ju ett av dem som förklarar varför vi behöver skärpa det här ytterligare, säger Ibrahim Baylan till tidningen Arbetet.

I den utredning som tagits fram föreslås att statliga bolag ska ställa de arbetsrättsliga kraven på huvudleverantören som i sin tur ska ställa samma krav på eventuell underleverantör.

Seko har svarat på förslaget som nu är ute på remiss fram till slutet av januari.

 

Ladda ner pdf för utskrift

Uppdaterad:
Sidansvarig: Seko Posten