Seko Stockholm

Nu räknas varje röst!

En intensiv period av valarbete går mot sitt slut. På söndag är det dags att gå och rösta. Läs vad Seko Stockholms ordförande Karin Åkersten har att säga om det.

Publicerad:

Seko Stockholm har besökt brevbärare, chaufförer och terminalarbetare på samtliga postterminaler i länet, både på Postnord och Citymail. Det har blivit många tidiga morgnar med utdelning av frukostpåsar och valinformation. Vi har gått runt på Hagalundsdepån och pratat med både städare och reparatörer. Träffat lokförare, ombordpersonal och trafikledare hos SJ vid t-centralen. Besökt kriminalvårdarna på Sollentunahäktet. Uppvaktat dom anställda på Saltsjöbanan och Tvärbanan. Snackat med stationsvärdar och förare i tunnelbanan. Förutom de många arbetsplatsbesöken har våra engagerade valarbetare ringt tusentals medlemmar och förtroendevalda för att prata om våra viktiga frågor inför valet.

Vi för alltid samtal med de politiker som vill lyssna och vi har i det här valet dessutom flera fackliga kandidater att välja på när vi går och röstar på söndag. Det är resultatet av att vi engagerar oss i politiken och det är det som gör att vi kan påverka politiken på riktigt.

Vi är övertygade om att en Socialdemokratiskt ledd röd regering är det bästa för våra medlemmar och det är också vad vi har kämpat för i vår fackliga valrörelse. Vi ska ha en förbättring av LAS, inte en försämring. Möjligheten att hyvla anställningsgrader måste stoppas och den otrygga anställningsformen "allmän visstid" ska bort. Resurserna till arbetsmiljöarbetet och skyddsombudens ställning måste stärkas.

Systemet med offentlig upphandling fungerar inte i dagsläget. Det leder återkommande till en oseriös budgivning där företagen dumpar våra löner och anställningsvillkor. Ingenstans har det blivit tydligare än i Stockholms läns landsting under allianspartiernas styre. De senaste åren med moderaterna vid makten har inte varit något annat än en katastrof för våra medlemmar. Nästan 100 konduktörer försvann från Tvärbanan för att landstinget ville spara pengar, samtidigt som företaget Arriva ville pressa upp sina vinster. På biljettkontrollen får våra medlemmar sparken när de avslöjar hur företaget ISS fuskar. Varken företagets ledning eller styrande politiker lyfter ett finger för att hjälpa våra medlemmar som blir utsatta för sexuella trakasserier av sina arbetsledare.

Solreneriet, kanske det mest illa skötta företag som någonsin bedrivit verksamhet i kollektivtrafiken, klarade inte av sitt uppdrag att städa pendeltågen. Priset betalades av Seko-medlemmar som blev av med jobben eller tvingades ned på deltidsanställningar, och det hela slutade med att det konkursmässiga företaget blev av med kontraktet. Både upphandlingen och behandlingen av personalen har varit helt i onödan och bara kostat pengar. För oss skattebetalare alltså.

Och det slutar inte där. Ytterligare några praktexempel på den inkompetens som fått råda under alliansstyret: Upphandlingen av skärgårdstrafiken var så illa genomförd att den fick göras om helt och hållet. Vi fick ingenting för alla de miljonerna. Upphandlingen av nytt signalsystem till tunnelbanan fick avbrytas, många miljoner till ingen nytta.

Vilka politiker som lyssnar på oss har också blivit väldigt tydligt: När vi under förra hösten bjöd in till hearing i landstinget för att låta våra medlemmar berätta om hur det är att vara anställd i upphandlad verksamhet så lös politiker från allianspartierna med sin frånvaro. De som kommer för att lyssna på våra medlemmars berättelser är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nu får det vara nog med Kristoffer Tamsons pajaskonster i landstinget! Alliansstyret har gång på gång bevisat att de inte klarar av att styra landstinget i Stockholm. Vi måste få ett stopp för oseriösa upphandlingar. Det ska inte vara möjligt att sparka folk hur som helst efter många år i tjänst. Det ska inte vara möjligt att dumpa våra anställningsvillkor. Våra skattepengar ska gå till välfärd, inte till bolagens kassakistor.

Avslutningsvis vill jag tacka för alla bra samtal vi fått när vi har ringt medlemmar eller besökt arbetsplatser. Så många bra diskussioner vi haft, och så mycket vi lär oss om hur det är på de olika arbetsplatserna i vår region! Stort tack till alla er som ringt, och till er som pratat med era arbetskamrater i fikarummet. Till er som orkat och vågat ta diskussionen med den som kanske inte tycker likadant som du. Så länge samtalen fortsätter, så länge vi använder vår rätt att säga vår åsikt, så länge håller vi själva grunden i vår demokrati levande.

Nu räknas varje röst. Använd din och gå och rösta om du inte redan gjort det. Ta med dig en kompis och gå och förtidsrösta på närmsta bibliotek eller gå till vallokalen och rösta på söndag. Rösta för jämlikhet, solidaritet och allas lika värde. Rösta mot rasism, främlingsfientlighet och nedmontering av välfärden. Rösta rött!

Uppdaterad: