Valles krönika februari

Det är minst sagt turbulenta tider i politiken. Jag hör en del sura kommentarer om att "nu får dom skärpa till sig" eller "vilken sandlåda det är i politiken".

Publicerad:

En av kvällstidningarna använder till och med ett räkneverk för att illustrera hur många dagar och timmar detta "politiska spektakel" har hållit på. Med stor respekt för den demokratiska processen så tar jag mig friheten att kommentera och kritisera innehållet i överenskommelsen som gjorts mellan S, MP, C och L.

Flera av förslagen går rakt emot det vi drivit som viktiga krav i den fackliga valrörelsen, saker som inte minst undertecknad skrivit om i denna spalt. Det handlar om arbetsrätt, a-kassan, välfärd, rättvisa och jämlikhet. På dessa områden har tyvärr nyliberala krafter fått styra. Detta kommer få konsekvenser. Klyftorna kommer att växa. Välfärden urholkas när vinsterna hamnar i skatteparadis och i privata direktörers fickor. Pressen på sjuka och arbetslösa fortsätter att öka. Detta är ingen politik som vi inom fackföreningsrörelsen kan försvara. Självfallet finns en del positiva reformer. Jag tänker då främst på byggande av stambanor för höghastighetståg och satsningar på nya järnvägsspår och underhåll av järnvägen.

Jag är djupt kritisk, men vad är då alternativet? Det är en högerkonservativ regering med stöd av ett främlingsfientligt parti. Detta skulle få negativa effekter för såväl våra medlemmar som för samhället i stort, och konsekvenserna skulle vara svåra att reparera. Nu är det som det är. En sak är dock säker. Seko kommer även framöver att driva politiska frågor som är viktiga för våra medlemmar, såväl opinionsmässigt som genom politiska kontakter och påtryckningar.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: