Valles krönika juni 2017

Publicerad:

I april, på Sekos kongress, blev jag vald till förbundsordförande, och jag känner otrolig glädje och stolthet över det förtroendet. Jag tänker göra mitt bästa under de kommande fyra åren. Jag känner mig trygg i att medlemmar, för-troendevalda och anställda kommer att göra allt för att vi tillsammans ska bygga ett av Sveriges starkaste fackförbund.

Dagarna efter kongressen kastades jag direkt in min gamla roll som förhandlare.
Med Almega var det som vanligt ganska svårt att komma framåt och vi tvingades varsla om konflikt på tre av våra större avtalsområden. Förhandlingarna var intensiva hela vägen till deadline, men mot slutet hade vi konstruktiva samtal och vi lyckades få igen-om våra viktigaste krav, och kunde därmed blåsa av våra strejkvarsel på alla områden. Avtalen med Almega innehåller också uppgörelser om pensionsavsättningar.

De uppgörelser som vi nu har tecknat ser jag som stora framgångar. På området "järnvägsinfrastruktur" har vi fått till regler kring in- och uthyrning av personal, vilket sätter stopp för arbetsgivarnas möjligheter att dumpa löner och villkor. På telekomsidan var den stora frågan restiden, nu är det inte längre möjligt för arbetsgivare att lägga ut arbetsdagar på uppåt 15 timmar om dagen.

På spårtrafikområdet ville inte Almega ge våra medlemmar samma löneökningar som alla andra. Men vi löste det också och uppgörelsen innehåller även en låglönesatsning. Denna satsning är principiellt viktig på alla avtalsområden, om vi ska nå de LO-gemen-samma målen om att kraftigt minska glap-pet mellan kvinnor och mäns löner.

Vårt krav på omställning vid förlorad säkerhetsklassificering (loss of license) fick även en lösning i avtalet.

Stort tack till alla som hjälpt till i avtalsrörelsen. Hoppas ni kan ta lite välförtjänt semester, och kör försiktigt på sommarvägarna – särskilt när ni passerar vägarbeten.

Uppdaterad:
Sidansvarig: kommunikationsenheten