Valles krönika december 2017

Den senaste månaden har vi skådat något som nästan kan liknas vid en modern revolution i frågor om jämställdhet och värderingsfrågor. Under #metoo har tusentals kvinnor vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier, härskartekniker och annat oacceptabelt beteende.

Publicerad:

Ofta av män högre upp i arbetsorganisationens hierarki. Det är smärtsamt att läsa vittnesmålen, men ändå oerhört viktigt att historierna berättas. Förhoppningsvis leder allt detta till något bra. Till arbetsplatser och ett samhälle där alla är lika mycket värda. Där oacceptabelt beteende får konsekvenser.

Vi inom fackföreningsrörelsen är tyvärr inte förskonade från detta. Metoorörelsen har också inspirerat många fackligt aktiva kvinnor från de olika LO-förbunden att skriva ett upprop. Berättelserna om vad de upplevt skär i hjärtat. Jag är tyvärr inte förvånad över att det förekommer sexuella kränkningar och trakasserier även i vår värld.

Vi i ledningen lyfter upp dessa frågor varje gång vi träffar förtroendevalda och medlemmar. Vi kommer också att gå igenom våra utbildningar och diskutera med våra handledare hur vi lyfter värderingsfrågorna i studieverksamheten. Ingen ska behöva vara rädd för att berätta om den här typen av händelser, och vår uppgift är att se till att vi har en organisation som tar signalerna på fullaste allvar, utreder och vid behov agerar. Men för den som absolut inte vill eller törs ta upp det genom våra vanliga fackliga kanaler, eller vill vara anonym, finns också vårt visselblåsarsystem.

Ett annat prioriterat område är att vi ska bli mer medlemsnära. Du som medlem ska alltid vara vår utgångspunkt. Under vecka 16 kommer vi genomföra något vi kallar medlemsveckan. Då kommer hela organisationen på fötter och är ute på arbetsplatser runt om i landet. Jag hoppas vi ses där ut

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten