Fredrik Lundh Sammeli och Gabriella Lavecchia

S tar strid mot ensamarbete inom SiS

Socialdemokraterna har som svar på regeringens skrivelse till riksdagen om Avskiljningar motionerat om ett förbud mot ensamarbete i klientära kontakter vid SiS särskilda ungdomshem.

Publicerad:

”Detta är en viktig arbetsmiljöfråga som personalens fackförbund Seko drivit under lång tid. Verksamheten på SiS särskilda ungdomshem är riskfylld och där ska ensamarbete aldrig förekomma i det klientnära arbetet. Det handlar om såväl ungdomarnas som personalens säkerhet”, säger Fredrik Lundh Sammeli (s), vice ordförande i Riksdagens Socialutskott.

Seko har länge drivit frågan om ett stopp för klientnära ensamarbete inom SiS verksamhet. Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, tycker att det är bra att Socialdemokraterna nu ger ett tydligt besked i denna fråga.

”Detta är en viktig fråga för våra medlemmar inom SiS. Våra medlemmars arbetsmiljö inom SiS är väldigt tuff och ensamarbetet innebär en stor påfrestning både psykiskt och fysiskt. Det är glädjande att Socialdemokraterna nu tar ett initiativ och kräver ett stopp för ensamarbete på de särskilda ungdomshemmen. Vi ser det som ett bra första steg, även om vårt krav är ett stopp för klientnära ensamarbete inom hela myndigheten”, säger Gabriella Lavecchia.

Uppdaterad: