Panelen vid "Samling mot hot och våld inom spårtrafiken"

Samsyn om samverkan för att motverka hot och våld inom spårtrafiken

I dag arrangerade Seko tillsammans med Katalys och ABF Stockholm seminariet ”Samling mot hot och våld inom spårtrafiken”. Inbjudna var bland annat fackliga företrädare, representanter för arbetsgivare inom spårtrafiken och politiker.

Publicerad:

Diskussionerna på dagens seminarium handlade till stor del om hur vi ska komma till rätta med problemen gällande hot, våld och sexuella trakasserier i branschen. Problem som var alldeles uppenbara för samtliga som deltog idag. Det fanns en stark samsyn kring att något måste göras och deltagarna var också eniga om att samverkan i denna fråga är väldigt viktig.

– För att använda ett känt begrepp, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag tror att vi måste se på denna fråga på det sättet. För att få ett stopp på hot och våld inom spårtrafiken måste vi jobba tillsammans, fack, arbetsgivare, politiken och myndigheterna. Det var också därför vi arrangerade dagens seminarium. Jag hoppas att detta blir startskottet för ett intensifierat arbete i frågan och att vi snart kan se resultat, säger Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande.

Deltog på dagens samling gjorde: Gabriella Lavecchia, Seko, Emilia Wikström Melin, Seko, Helena Isaksson, affärschef SJ Götalandståg, Henrik Sverin, huvudskyddsombud SJ, Johan Danielsson, biträdande arbetsmarknadsminister, Teres Lindberg, trafikutskottet, Mats Pettersson, HR-chef SJ och Pierre Sandberg från Almega.

Du som missade seminariet kan se det i sin helhet i efterhand på Sekos Facebook-sida

Johan Danielsson, biträdande arbetsmarknadsminister, menar att facket och skyddsombuden spelar en helt avgörande roll för att komma tillrätta med hot och våld.

"Så här ser verkligheten för oss tågvärdar ut", säger huvudskyddsombudet Henrik Sverin, som bekräftar de alarmerande siffror som Seko tagit fram.

Emilia Wikström Melin, utredare på Seko, presenterade Sekos rapport om hot och våld inom spårtrafiken.

 

Uppdaterad: