Fotograf: Tetiana/Mostphotos

I dag är det Internationella kvinnodagen – stötta kvinnorna i Ukraina!

Just nu pågår ett hemskt och fullständigt meningslöst krig i Ukraina, startat av den fascistiska regimen i Ryssland. Krig och konflikter splittrar samhällen och familjer.

Publicerad:

I dag den 8 mars, internationella kvinnodagen, vill Seko passa på att uppmärksamma kvinnors extra utsatthet i krig och konflikter.

  • 1 av 5 kvinnor på flykt har utsatts för sexuellt våld. I krig och konflikter är det inte ovanligt att sexuellt våld och övergrepp används som vapen och som en del av en maktdemonstration.
  • Kvinnor blir extra utsatta när familjestrukturer splittras. Kvinnor tvingas ta hela ansvaret för familjens försörjning och säkerhet när de separeras från sina män.
  • Även i tider av krig och konflikter föds det barn. Varje dag dör mer än 500 kvinnor i olika katastrofområden i samband med graviditet eller förlossning. Orsakerna är ofta avsaknad av sjukvård, barnmorskor och osäkra aborter.
  • Kvinnorättsaktivister möts ofta av hat, hot och misstänkliggörande när de arbetar med fredsbyggande.
  • År 2000 antogs en FN resolution om kvinnor, fred och säkerhet. Där fastslogs bland annat att kvinnor har rätt att delta i beslutsfattande om fred och säkerhet samt betydelsen av att ta in kvinnor och mäns olika behov av säkerhet. Trots att det gått över 20 år är det fortfarande få kvinnor som är med och förhandlar fred.

Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att stötta kvinnorna i Ukraina i denna svåra tid!

Källa: Kvinna till kvinna

Uppdaterad: