Många satsningar på Sekos branscher i höstbudgeten

Regeringens budgetproposition innehåller många satsningar som riktar sig mot Sekos branscher. Stora satsningar görs på mer resurser till järnvägsunderhåll för att öka järnvägens tillförlitlighet men också för att öka möjligheten till fler transporter på järnvägen. Även underhållet av vägnätet prioriteras med underhållssatsningar framförallt på landsbygden.

Publicerad:

Utöver detta får Kriminalvården får resurstillskott för att kunna utöka sin platskapacitet och Statens institutionsstyrelse för sitt säkerhetsarbete.  

– I tuffa tider är det glädjande att regeringen vågar satsa framåt. Att ha en fungerande infrastruktur i hela landet är avgörande för att kunna satsa på jobbet, säger Valle Karlsson, förbundsordförande för Seko.

Förutom de satsningar som direkt berör Sekos branscher så innehåller budgetpropositionen också flertalet allmänna satsningar på jobben, välfärden och trygghetssystemen som kommer gynna Sekos medlemmar. Pensionerna höjs och fler ska få möjlighet till utbildning. Satsningarna skulle dock kunnat vara ännu mer omfattande om budgeten inte samtidigt innehöll skattesänkningar.

– Vi vet att det är ett starkt välfärdssamhälle som skapar trygghet i människors vardag. Vården behöver ännu mer resurser för täcka upp för de ökade kostnader som kommit av pandemin och av att länge varit underfinansierad. Skolan behöver resurser för att inget barn ska hamna snett och falla in i kriminalitet. Välfärdsystemet behöver stärkas för att den som blir sjuk eller förlorar jobbet ska ha en fortsatt trygghet i vardagen. Allt detta borde vara mer prioriterat än ytterligare skattesänkningar, säger Valle Karlsson.   

Att de tillfälliga reglerna för a-kassan blir kvar i två år till är positivt då det ger en trygghet till de som drabbas av arbetslöshet. Två år bör dock bara ses som ett steg på vägen mot en permanent höjning av nivåerna i a-kassan. Det saknas också en kompensation från staten till a-kassorna för de ökade kostnaderna som höjningen innebär. Något som riskerar att leda till att många a-kassor kommer behöva höja sin medlemsavgift.

–  Att fler får tillgång till en mer generös a-kassa är i grunden bra. Men vi hade hoppats på att a-kassorna skulle kompenseras för detta av staten. Nu riskerar det att bli så att medlemmarna i a-kassan tvingas ta en del av kostnaderna i form av höjda medlemsavgifter vilket inte är rimligt, säger Valle Karlsson

Uppdaterad: