Uppdrag Granskning om SiS: Seko har varnat för detta under lång tid

Uppdrag Granskning publicerade idag ett reportage om den alarmerande situationen inom SiS, Statens Institutionsstyrelse.

Publicerad:

Programmet beskriver en utveckling där droger förekommer i stor utsträckning, förvaring blivit standard, hot och våld mot personalen är vardag och där ensamarbetet ökar. Seko har under lång tid varnat för denna utveckling.

- Vi är tyvärr inte förvånade över det som beskrivs i Uppdrag Granskning. Vi har under lång tid varnat för att SiS riskerar att kollapsa förr eller senare. Tyvärr bekräftar reportaget denna bild, säger Sekos vice förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Redan i Sekos senaste rapport (från november 2015) om läget inom SiS fanns tydliga signaler om att verksamheten inte fungerade. Det handlade om underbemanning, brister i vården, en katastrofal arbetsmiljö och så vidare. Seko krävde då bland annat ökade resurser, stopp för ensamarbete samt att allt hot och våld som utfördes av straffmyndiga personer skulle polisanmälas. Vi kan nu konstatera att inga av dessa krav har fått genomslag.

- Snarare ser vi en utveckling som är ännu värre. Vi har nu en situation där såväl våra medlemmar som klienterna är extremt pressade. Våra medlemmar beskriver en verklighet där de inte kan jobba med det de ska, alltså att hjälpa och vårda klienterna. Istället har det blivit förvaring av människor som befinner sig i en extremt utsatt situation och behöver professionell hjälp, säger Gabriella Lavecchia.

- Det är nu dags att politikerna tar ansvar för SiS, tillför nödvändiga resurser och gör en genomgripande utredning av läget inom myndigheten för att sedan bygga en verksamhet där klienter kan få nödvändig vård och de anställda en trygg arbetsmiljö, fortsätter Gabriella Lavecchia.

Se hela reportageserien på SVT Play

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikationsenheten
Kategorier: